Rusland: Nedskydning af kampfly var planlagt

Efter nedskydningen af et russisk kampfly, raser landets udenrigsminister mod Tyrkiet. Han understreger dog, at Rusland ikke vil starte en krig.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Nedskydningen af et russisk kampfly har sendt forholdet mellem Tyrkiet og Rusland til nulpunktet.

I en tale onsdag raser Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, mod Tyrkiet og siger, at nedskydningen af det russiske Su-24-kampfly var en planlagt handling, skriver nyhedsbureauet Reuters. Ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax siger han samtidig, at forholdet til Tyrkiet ikke kan normaliseres, før regeringen i Ankara anerkender, at nedskydning af flyet var »fuldstændig uacceptabelt«.

Ifølge Tyrkiet blev det russiske kampfly skudt ned af to tyrkiske F16-fly, fordi det krænkede tyrkisk luftrum og advarede gentagne advarsler. Russiske myndigheder fastholder dog, at flyet blev skudt ned fra jorden i Syrien, og at det aldrig krænkede tyrkisk luftrum. Den ene af de to piloter har angiveligt mistet livet, mens den anden skulle være reddet i sikkerhed. Ifølge Rusland har Tyrkiets handlinger øget spændingerne mellem Rusland og NATO, som Tyrkiet er medlem af, og stemningen mellem de to lande har det seneste døgn været i bund.

Ifølge Reuters siger Sergej Lavrov onsdag, at det ikke er nogen hemmelighed, at »terrorister« har brugt tyrkisk territorium, og at han vil bede FNs sikkerhedsråd undersøge, hvordan »terrorister« i Syrien finansieres, som en slet skjult anklage om, at der er personer i Tyrkiet med tættere forbindelser til militante islamister i Syrien, end hvad godt er.

Sergej Lavrov understreger dog, at Rusland ikke vil gå i krig med Tyrkiet.