Rusland: NATO nærmer sig vore grænser

Tyskland kalder Ruslands planer om opstilling af yderligere 40 atommissiler for »koldkrigs-reflekser«. Men det var NATO, der begyndte, lyder det fra russerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Ledelsen i Moskva søgte onsdag endnu en gang at argumentere for nødvendigheden af at opstille yderligere 40 interkontinentale atommissiler.

Beslutningen om at udvide atomarsenalet er et svar på USAs planer om at udstationere tunge våben såsom kampvogne i NATO-lande, der grænser op mod Rusland.

»Det er ikke os, der nærmer os andres grænser. Det er NATOs militære infrastruktur, der nærmer sig Ruslands grænser. Det tvinger Rusland til at tage skridt, der kan sikre dets egen sikkerhed og interesser,« lyder det ifølge Reuters fra præsident Putins talsmand, Dmitri Peskov.

USAs planlagte udstationering af våben følger i kølvandet på Ruslands involvering i konflikten i Ukraine samt en forøget russisk militæraktivitet i luften og på landjorden tæt på flere østeuropæiske NATO-lande.

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, siger onsdag til den tyske nyhedsportal Spiegel Online, at Rusland reagerer med »koldkrigs-reflekser«.

»Præsident Putins erklæring om at forøge Ruslands arsenal af missiler bidrager ikke til stabilitet eller til at løse spændingerne i Europa,« lyder det ifølge Reuters fra den tyske udenrigsminister, der samtidig minder om, at verden har ændret sig siden slutningen af Den Kolde Krig:

»Men de gamle reflekser fra den tid er helt åbenbart mere levende, end hvad vi troede indtil sidste år og jeg kan kun advare mod, at man havner i en eskalerende retorik, der senere afføder handlinger,« siger han.