Rusland: Missilskjold kan blive en ny Berlin-mur

Rusland fremmaner den kolde krig i sin kritik af et amerikansk missilskjold i Europa. Kreml vil have endnu flere lande med i missilskjoldet.

Ruslands vicepremierminister Sergej Ivanov. Foto: Denis Sinyakov/AFP Fold sammen
Læs mere

MOSKVA: USAs forsøg på at formilde russerne i striden om et amerikansk-ledet missilskjold i Europa har ikke fået Kreml til at sænke paraderne. I stedet drager Rusland nye paralleller til den kolde krig i sin hårdnakkede kritik af de amerikanske planer.

»De forsøger at skubbe os til konfrontation med Europa for at skabe en ny delingslinje, en ny Berlin-mur,« sagde den magtfulde russiske vicepremierminister, Sergej Ivanov, i går til russisk TV. Han understregede, at missilskjoldet i sin nuværende form er »en klar trussel« mod Rusland.

Sergej Ivanov regnes som favorit til at efterfølge Vladimir Putin på præsidentposten, og bliver i russiske medier fremstillet som frontmanden i den populære kritik af de amerikanske planer.

Amerikanerne bedyrer ellers, at missilskjoldet ikke er vendt mod Rusland men mod »slyngelstater« som Iran.

Et uformelt møde med indbygget fisketur mellem George W. Bush og Vladimir Putin i sidste uge overbeviste dog ikke russerne om den sag.

Til Kaukasus
Sergej Ivanov kom kort efter besøget med nye advarsler om, at Rusland ville overveje at opstille missiler i Kaliningrad-enklaven klods op ad EU-landene Polen og Litauen hvis USA som planlagt placerer raketter i Polen og en radarstation i Tjekkiet.

Som et kompromisforslag har Vladimir Putin foreslået at bruge en eksisterede russisk radar i Kaukasus eller bygge en helt ny radarstation i det sydlige Rusland mod at russerne til gengæld får direkte indflydelse på missilskjoldet.

Sergej Ivanov foreslår i sin seneste udmelding, at »alle lande får lige adgang til kontrollen med systemet«, og at også neutrale lande i Europa som Sverige, Østrig og Finland skal inviteres med i et internationalt missilskjold, som ifølge russerne kan stå klart i 2020. Oprindeligt var missilskjoldet tænkt som et amerikansk projekt med bilaterale aftaler med de lande, som skulle huse baserne.

Eksperter har dog sat spørgsmålstegn ved, om de russiske radarer overhovedet kan bruges til formålet. USA gennemfører i øjeblikket »tekniske undersøgelser« af den sag.

Men uanset teknikken har de russiske initiativer sat amerikanerne under pres. Flere russiske politikere har understreget, at hvis USA afviser de russiske forslag, så beviser det, at missilskjoldet rent faktisk er vendt mod Rusland.