Rusland lover et renere parlamentsvalg end sidst, mens Ukraine opfordrer til boykot på Krim-halvøen

Vladimir Putins regerende parti står ifølge menings- målinger til at bevare sit flertal i det russiske parlament, Dumaen, ved søndagens valg.

Valgstederne over hele Rusland er ved at stå klar til afstemningen 18. september. Tre øvrige partier, der alle støtter Vladimir Putin, ventes at klare spærregrænsen på fem procent. Det seneste parlamentsvalg i 2011 udløste store demonstrationer efter beskyldninger om valgsvindel. Foto: Vladimir Smirnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Russiske embedsmænd lover, at søndagens parlamentsvalg bliver mere ærligt og mere gennemsigtigt end det foregående valg, hvor beskyldninger om valgsvindel fik titusinder til at gå på gaden i protest.

»Jeg er sikker på, at det bliver bedre end før, for jeg ved, hvor meget vi har gjort ude i regionerne. Hvis jeg fejler ved dette valg, vil jeg selvfølgelig træde tilbage,« sagde chefen for Ruslands centrale valgkommission, Ella Pamfilova, på et pressemøde.

Ella Pamfilova, landets tidligere menneskeretskommissær, afløste tidligere i år den upopulære Vladimir Tjurov på posten som valgansvarlig. Fyringen af Tjurov er en af flere tegn på, at de russiske magthavere denne gang forsøger at rette op på de russiske valgs omdømme.

Også antallet af internationale observatører ved valget er større end sidst. I alt 482 observatører fra OSCE og Europarådet skal overvåge valghandlingen på nogle af de omkring 90.000 valgsteder i det store land.

Samtidig er de uafhængige, russiske valgobservatører under stigende pres. Den russiske regering har stemplet Golos, landets ældste organisation af valgobservatører, som en »udenlandsk agent«, fordi foreningen har modtaget en norsk menneskerettighedspris.

En russisk domstol beordrede tidligere i år organisationen opløst – en afgørelse, der dog blev anket.

Samtidig betyder nye, stramme regler for valgovervågning, at antallet af frivillige observatører vil være under halvt så stort som under valget i 2011, siger næstformand for Golos Grigorij Melkonjanets. Ifølge ham kan organisationen denne gang mønstre 6.000 observatører i Moskva og Sankt Petersborg.

Vladimir Putins regerende parti, Forenet Rusland, lover at stille med to observatører fra partiet på samtlige de 90.000 valgsteder.

EUs fordømmelse

Søndagens valg præges samtidig af konflikten med nabolandet Ukraine. For første gang siden Rusland annekterede den ukrainske Krim-halvø i 2014, afholder Rusland et landsdækkende valg på halvøen. Valgstederne på Krim vil ikke blive overvåget af internationale observatører, da området ikke anerkendes som russisk.

»Alt det, der angår situationen på Krim og valget til Ruslands Duma, det fordømmer EU. Vi anerkender ikke den illegale annektering af Krim,« siger talsmand for EU-kommissionen Maja Kocijancic, ifølge Reuters.

Ukraine har opfordret indbyggerne på halvøen til at boykotte valget.