Rusland kræver forklaring af Israels ambassadør

Moskva indkalder Israels ambassadør for at få forklaring på israelsk angreb på Syriens luftforsvar.

Den russiske præsident, Vladimir Putin får overrakt et brev af den israelske ambassadør, Gary Koren. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

Rusland oplyser mandag ifølge nyhedsbureauet Interfax, at det har indkaldt Israels ambassadør i Moskva for at få ham til at forklare Jerusalems angreb på Syriens luftforsvar.

Den israelske ambassadør i Rusland, Gary Koren, blev indkaldt til drøftelser fredag, siger kilder i det russiske udenrigsministerium.

I sidste uge meddelte Syriens hærs øverste kommando, at israelske kampfly var trængt ind i landets luftrum og havde angrebet mål nær Palmyra.

Syrien kaldte det israelske angreb for "en aggression, som hjælper Islamisk Stat."

Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, truede søndag med at ødelægge Syriens luftværnsanlæg, fordi det syriske militær sendte et jord til luft-missil efter angribende israelske fly.

Premierminister Benjamin Netanyahu siger, at angrebene i Syrien var rettet mod våben, som skulle sendes til Hizbollah i Libanon. Den militante bevægelse Hizbollah er allieret med Iran.

Syriens militær har sagt, at det nedskød et israelsk fly under fredagens angreb og ramte et andet, da flyene angreb nær oldtidsbyen Palmyra.

»De israelske kampfly "trængte ind i vort luftrum klokken 02.40 via libanesisk område og ramte et militært mål på vejen til Palmyra",« lyder det i den syriske hærs erklæring, som gengives af det yemenitiske nyhedsbureau Sana.

Men det israelske militær afviser blankt, at dets fly blev ramt.

Den magtfulde Hizbollah-bevægelse er hjemmehørende i Libanon. Den er i alliance med Syriens præsident, Bashar al-Assad.

Der er et mangeårigt fjendskab mellem Israel og Hizbollah. De udkæmpede senest i 2006 en krig.

I sidste uge var Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, i Moskva for at besøge den russiske præsident, Vladimir Putin.

Her beklagede Netanyahu sig over, at Iran forsøger at etablere en permanent militær forpost i Syrien.

/ritzau/Reuters