Rusland: Klimaet skyld i katastrofe

Ifølge Ruslands præsident skyldes de katastrofale skovbrande globale klimaforandringer. Eksperter bekræfter, at det er overvejende sandsynligt.

Rusland hærges stadigvæk af voldsomme brande. Fold sammen
Læs mere

Den aktuelle hedebølge er - ifølge Ruslands politiske ledelse og internationale eksperter - formentlig resultatet af den globale opvarmning.

Ifølge Jean-Pascal van Ypersele, næstformand for det internationale klimapanel, IPCC, kan man aldrig være 100 pct. sikker, når det gælder naturkatastrofer, men han understreger over for AFP, at den hedebølge, man oplever i Rusland i øjeblikket er en af den slags begivenheder, som »bliver hyppigere og mere intense i et klima, der er forstyrret af forurenende drivhusgasser«.

Ruslands præsident Dimitri Medvedev har på sin side benyttet katastrofen til at sende signaler, der tyder på, at Rusland er ved at foretage en opsigtsvækkende kovending i klimapolitikken, hvor man hidtil har været meget skeptiske.

Billedserie: Moskva kvæles i røg

Web-tv: Antallet af døde fordoblet i Moskva

»Desværre er det, der sker i vore centrale regioner nu, bevis på klimaforandringerne. Vi har aldrig tidligere i vor historie oplevet lignende vejrbetingelser,« sagde Medvedev i sidste uge, hvilket i øvrigt var en gentagelse af, hvad han sagde til russisk TV i forrige uge:

»Det, der sker med vores planets klima lige nu bør være en advarsel til os alle. Statschefer, ledere af sociale organisationer bør have en mere energisk tilgang til at imødegå globale forandringer i klimaet.«

Jeff Knight, ekspert i klima-variationer ved det britiske meteorologiske institut siger, at det meget varme vejr i det vestlige Rusland formentlig hænger sammen med en øger koncentration af drivhusgasser i atmosfæren.

Læs også: Moskva-ambassade sender ansatte væk

Læs også: Udenrigsministeriet fraråder rejser til Moskva

»Den russiske hedebølge hænger sammen med et vedvarende mønster, hvor luft trækkes fra de varme stepper i syd og øst,« siger Knight til BBC.

Det tyske genforsikringsselskab Munich Re driver en af verdens største databaser vedrørende naturkatastrofer, og den viser ifølge AFP, at ekstreme vejrsituationer som hedebølgen i Rusland og oversvømmelserne i Pakistan, Kina og det centrale Europa er blevet tredoblet siden 1980.

Friedrich-Wilhelm Gerstengarbe, professor ved Potsdam Institute for Climate Impact Research i Tyskland siger, at klimaforandringer er en af grundene til de aktuelle naturkatastrofer.

»Vi har haft fire af den slags situationer i de seneste uger. Det er meget sjældent,« siger han.