Rusland klar til at beskytte Janukovitj

Den afsatte ukrainske præsident frygter, at ekstremistiske kræfter er på jagt efter ham. Han har derfor bedt Rusland om beskyttelse, og det får han, siger en russisk kilde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Den afsatte ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, anmoder Rusland om at beskytte ham mod »ekstremister«.

I et interview med flere russiske nyhedsbureauer slår Janukovitj desuden fast, at han fortsat anser sig selv for at være den retmæssige præsident i Ukraine og at den midlertidige regering er illegitim.

»Jeg betragter stadig mig selv som det juridiske overhoved i den ukrainske stat. Jeg er blevet tvunget til at bede den russiske stat sikre mig fra ekstremistiske handlinger,« siger Janukovitj ifølge AFP under sin første offentlige optræden siden 22. februar.

Han har været forsvundet siden weekenden, hvor han forlod den ukrainske hovedstad Kiev, som har dannet rammen om mange af de demonstrationer, der ledte til hans afsættelse. Der har været gisnet om, at han skulle have taget flugten til nabolandet Rusland, og selv om dette ikke er bekræftet, så indikerer en højtstående russisk regeringskilde ifølge AFP, at det er tilfældet.

Kilden gør det desuden klart, at Rusland er parat til at beskytte den tidligere præsident.

»Efter præsident Janukovitj appellerede til Den Russiske Føderations myndigheder om at sikre hans personlige sikkerhed, kan vi oplyse, at ønsket er blevet opfyldt på russisk territorium,« fortæller den unavngivne kilde.

Der har været spekulationer om, at Viktor Janukovitj skulle have taget flugten til Krim, der er en autonom ukrainsk republik med mange etniske russere. Det er usikkert, om han er rejst videre til Rusland, men det står dog klart, at Krim torsdag er plaget af alvorlige uroligheder, hvor en gruppe bevæbnede mænd har overtaget halvøens regeringsbygninger.

Ifølge Berlingskes korrespondent, Simon Kruse, som befinder sig på Krim-halvøen, har det lokale parlament indkaldt medlemmerne til et særligt hastemøde torsdag eftermiddag for at diskutere situationen.

Det er dog usikkert, hvor mødet skal finde sted, idet parlamentet fortsat er besat.