Rusland invaderer Ukraine. Eksplosioner flere steder i landet

Tidligt torsdag morgen sendte russisk tv pludselig en tale med Vladimir Putin. Den russiske præsident annoncerede en »militær operation« i Ukraine. Talrige ukrainske byer er under angreb.

 
Stor eksplosion nær Sumy i Ukraine. Video: CNN Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands militær har iværksat et angreb på Ukraine.

Der er meldinger om angreb på militæranlæg og infrastruktur nær Kiev og i flere ukrainske byer.

Angrebet begyndte, få minutter efter at en tale fra den russiske præsident, Vladimir Putin, blev sendt på russisk tv, omtrent klokken fire dansk tid.

I talen annoncerede Vladimir Putin, at »en militær operation« i Ukraine ville gå i gang. Han kaldte det »uundgåeligt«, at russiske og ukrainske tropper ville ende i konfrontation.

 

Simon Kruse, Berlingskes globale korrespondent, opholder sig i Kiev. Han vågnede i morges, da der lød høje brag i byen.

»Det er en by, der er vågnet op til krig. Mens det bliver lyst, kommer der mere og mere trafik på gaderne. Der er lange køer til benzintankene og pengeautomaterne. Der kan endnu ikke ses soldater og militærkøretøjer i gaderne,« forklarer han.

»Det er en forvirret stemning, folk kan ikke forstå, at der er krig, når man er på vej til arbejde. Det er fuldstændigt uvirkeligt. Jeg har selv svært ved at sætte ord på det. Det er krig i Europa.«

Passagerer og ansatte bliver lige i øjeblikket også evakueret fra lufthavnen i Kiev, meddeler Ukraines infrastrukturministerium.

Alle fly ind og ud af Ukraine er aflyst.

Det er uvist, hvor stort et angreb Rusland planlægger.

Putin sagde, at han ikke vil »besætte« Ukraine, men de russiske angreb tyder indtil videre på, at dette drejer sig om mere end Donbas-regionen i Østukraine.

Ifølge Ukraines indenrigsministerium har russiske missiler ramt infrastruktur nær storbyerne Kiev, Kharkiv, Mariupol, Dnipro, Odessa samt flere andre byer.

Missilerne har ramt militære kommandocentre, lufthavne og flyvestationer.

Samtidig har russiske kampvogne og panserkøretøjer krydset grænsen ind i Ukraine fra Belarus i nord, fra Belgorod i øst og fra Krimhalvøen i syd.

»Putin har netop lanceret en fuldskaleret invasion af Ukraine,« sagde Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, torsdag morgen.

I Donetsk og Luhansk har prorussiske separatister iværksat massive angreb på ukrainske styrker, skriver det russiske nyhedsbureau Interfax.

Det er de to ukrainske udbryderrepublikker, som Vladimir Putin anerkendte som selvstændige republikker tidligere på ugen.

Flere landsbyer i Luhansk-regionen er allerede faldet, oplyser de ukrainske myndigheder.

Den ukrainske hær påstår, at de allerede har skudt fem russiske fly og helikoptere ned. Det afviser Rusland.

Tværtimod hævder det russiske forsvarsministerium, at Ukraines luftforsvar er sat ud af spillet ligesom den militære infrastruktur på de ukrainske flyvestationer.

I et forsøg på at retfærdiggøre den russiske invasion påstod Vladimir Putin i sin tale torsdag morgen, at angrebet skulle »demilitarisere og de-nazificere« Ukraine. Han gentager dermed en falsk påstand om, at Ukraine skulle være kontrolleret af det yderste højre.