Rusland i ny mæglerrolle i Israel-Palæstina-konflikten

Hvis det ventede møde mellem Israel og palæstinen­serne finder sted, vil det lykkes Rusland at gøre, hvad USA ikke har været i stand til i seks år. Putin skruer op for mellemøstdiplomatiet.

Efter et års krigsførelse i Syrien melder Rusland sig klar til at tage hånd om konflikten mellem Israel og palæstinenserne. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et års krigsførelse i Syrien melder Rusland sig klar til at tage hånd om konflikten mellem Israel og palæstinenserne. Ifølge Ruslands udenrigsministerium har Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, erklæret sig villige til at mødes i Moskva.

Den oprindelige mødedato var sat til i går, men blev aflyst. Begge ledere har dog principielt accepteret at afholde et møde i nær fremtid. Det vil være første gang i seks år, at de to mødes, og når mødet finder sted, vil det blive tolket som et russisk anført diplomatisk gennembrud, som ikke lykkedes for USAs præsident.

»Det vigtigste lige nu er at finde det rette tidspunkt for et møde. Vi har intens kontakt til begge sider,« siger Maria Zakharova, talskvinde for Ruslands udenrigsministerium.

Ifølge israelske kilder er mødet udsat på ubestemt tid, fordi Benjamin Netanyahu vil have garanti for, at mødet afholdes uden betingelser fra den palæstinensiske side.

Ruslands diplomatiske anstrengelser beskrives som et forsøg på at øge sin indflydelse i regionen. I øjeblikket anses Rusland for at være den stærkeste og mest aktive part i krigen i Syrien. Og enhver diplomatisk succes mellem Israel og palæstinenserne vil derfor også blive noteret som en russisk succes.

På et pressemøde i Moskva sagde Maria Zakharova, at Rusland ønsker at »finde en løsning på konflikten mellem Israel og palæstinenserne, fordi USAs forsøg på at mægle i 2013-2014 ikke havde båret frugt«.

I løbet af det seneste år, mens Rusland har været aktiv i krigen i Syrien, har Israel og Rusland haft et begrænset militært samarbejde i sager, der angår brugen af syrisk luftrum.

Ikke alle i Israel bryder sig dog om, at Rusland skal mægle i stedet for USA. Så mens Rusland i denne uge forsøgte at overtale begge ledere til et møde, offentliggjorde to israelske professorer dokumenter, der angiveligt viser, at Mahmoud Abbas i 1980erne arbejdede for KGB, mens han boede i Syrien, og efter at han havde studeret i Moskva. Meningen med den offentliggørelse var ifølge professorerne at vise, at Rusland er en partisk mægler.