Rusland har en farlig plan med Arktis: »Vesten må handle nu«

Ruslands præsident Putin har tilføjet endnu et punkt til sin ekspansionsplan: Han ser mod klodens top, hvor han allerede gør klar til for alvor at militarisere området. Tidligere soldat og forfatter bag ny britisk rapport advarer Vesten om at handle hurtigt.

Ruslands præsident Putin øjner nu endnu et område, han kan bruge i sin ekspansionsplan om at genrejse Rusland som stormagt. Det påpeger en rapport fra britisk tænketank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maxime Popov/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række vestlige analyser har de senere år indgående beskæftiget sig med Ruslands øgede fokus på klodens top. Nu konkluderer en ny rapport fra den britiske tænketank Civitas, at præsident Vladimir Putin har en farlig plan med Arktis.

Rusland er på vej til at gøre det arktiske område til en »fremtidens slagmark«, som det lyder i rapporten. Med andre ord så gør Putin klar til for alvor at militarisere Arktis.

Hans plan kan realiseres i takt med, at klimaforandringer får havisen til at trække sig tilbage fra Nordøstpassagen nord om Rusland, som Jyllands-Posten skriver.

På den måde tør de mange områder i den russiske Arktis-region op, og de kan dermed lettere bruges militært. Ifølge avisen forudser nogle eksperter, at hele Arktis kan være isfri fra 2040, hvilket vil gøre sejlads i Nordøstpassagen mulig uden isbryderassistance.

Robert Clark, som er tidligere soldat og en af rapportens forfattere, advarer på den baggrund Vesten i forbindelse med den nye aggression fra Rusland:

»Arktis vil inden længe blive en geopolitisk slagmark, hvis ikke Vestens snart træffer sine modforholdsregler,« som Robert Clark sagde ved præsentationen.

Kina spiller også en rolle

Rusland har det seneste årti åbnet 50 nye arktiske militærfaciliteter, ligesom landet i stigende grad flytter nukleare afskrækkelsesvåben til Arktis.

Robert Clark advarer i rapportens konklusion om, at enorme uudforskede russiske naturressourcer i Arktis kan give Rusland mulighed for at transportere forsyninger af olie og gas til Kina – det anslås, at en tredjedel af verdens uopdagede naturgasressourcer ligger i Arktis.

Hvis Rusland får mulighed for at forsyne Kina på denne måde, vil det unægtelig forstærke båndene mellem de to autoritære regimer, lyder det.

Robert Clark har derfor en klar opfordring til Vesten. Ifølge ham bør der oprettes en ny Canada, Storbritannien, USA (CAUKUS) forsvars- og sikkerhedspagt med det formål at beskytte Arktis og stoppe russiske ekspansionsplaner.