Rusland har »alle bombers fader« - fire gange så kraftfuld som USAs »alle bombers moder«

USA kastede for nylig »alle bombers moder« mod IS. Rusland påstår, at de har udviklet en bombe, der er fire gange så kraftfuld.

Efter det amerikanske angreb mod IS med »alle bombers moder« demonstrerede støtter af det afghanske Solidarietsparti mod den amerikanske regering i Kabul, 16. april. Fold sammen
Læs mere
Foto: HEDAYATULLAH AMID

Rusland påstår, at de har verdens mest kraftfulde ikke-atom våben. Det skriver CNN.

Det sker, efter at USA for nyligt brugte den mest kraftfulde bombe i sit konventionelle arsenal. Den har fået tilnavnet »alle bombers moder«.

Men det er intet sammenlignet med den bombe, russerne påstår, de har i deres arsenal. De siger, at de har en bombe, der ifølge specifikationer  er fire gange så kraftfuld - velkommen til »alle bombers fader«.

Bomben blev skabt i 2007, og har aldrig været taget i brug. Det er derfor alene informationer fra de russiske myndigheder selv, der peger på, at bomben er den mest kraftfulde i verden - men udsagnet bliver bakket op af to pensionerede militære analytikere fra USA.

»Vi mener, at den findes. Russerne har været blandt foregangsmændene af disse termobariske våben. Jeg tvivler ikke på, at de kunne bygge det her. Det passer ind i deres teknologiske evner,« siger Rick Francona, militær-analytiker og tidligere militærattaché i Syrien til CNN.

»Alle bombers fader« er en termobarisk bombe. Det betyder, at den virker både gennem varme og tryk, mens almindelige bomber alene virker igennem trykbølger. Den eksploderer ved langt højere temperaturer end andre bomber.

»Resultatet er, at alt levende indenfor detontationsområdet bliver fordamet. Det gør »alle bombers fader« til et spektakulært forfærdeligt våben,« siger den pensionerede militæranalytiker Cedric Leighton.

Da Rusland annoncerede bomben i 2007, sagde den daværende militærchef Aleksander Rushkin, at testen af en ny bombe, »der kan sende chokbølger med en atombombes kraft«, var færdiggjort.

Russiske statsmedier beskriver bombens specifikationer således:

Dens eksplosionskraft svarer til 44 TNT (Trotyl). Til sammenligning har »alle bombers moder« en styrke på 11 tons TNT, mens atombomben, der destruerede Hiroshima under anden verdenskrig, eksploderede med en energiladning svarende til 15.000 TNT.

Den vejer angiveligt 7.100 kilo. »Alle bombers moder« vejer 8.200 kilo.

Dens eksplosions-radius er 300 meter - det dobbelte af »alle bombers moder«.

I slutningen af 2016 bebudede den amerikanske præsident Donald Trump og den russiske Vladimir Putin et nyt atomvåbenkapløb.