Rusland hærger – EU betaler

Danmark vil sammen med EU, USA, Verdensbanken og FN bidrage med milliarder af kroner til genopbygningen af Georgien efter den russsiske invasion. Det er vi nødt til. Rusland betaler jo ikke, lyder det fra udenrigsminister Per Stig Møller.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun Danmark, der stiller store summer til rådighed for genopbygningen af det krigsarrede Georgien. EU arbejder på en hjælpepakke på 3,7 milliarder kroner, mens USA har lovet over fem millarder kroner. Også Verdensbanken, Den Internationale Valutafond (IMF) og FN-systemet er parate til at bidrage.

Men er det rimeligt, at Rusland ødelægger, mens omverdenen betaler for skaderne? Er det fair, i betragtning af at de vestlige regeringer i øvrigt fordømmer Ruslands militære overgreb på Georgien – uanset hvem af parterne der har udløst lynkrigen i sidste måned.

Nogen skal jo gøre det
»Ja, det er jo absurd. Men det samme gør sig jo gældende i konflikten mellem Israel og palæstinenserne. Men vi har jo nogle ofre, og hvis vi bare lader dem sidde tilbage og står fast på, at de to parter – Georgien og Rusland – selv må betale for ødelæggelserne, så får ofrene jo ikke en forbedret tilværelse,« siger udenrigsminister Per Stig Møller, der netop har besluttet at skrue kraftigt op for Danmarks bistand til Georgien.

»Georgien er jo stærkt smadret og har ikke selv midler til genopbygningen, og vi ved jo godt, at Rusland ikke vil betale, og så bliver den georgiske civilbefolkning dobbeltofre. Først for vores ligegyldighed, og så fordi vi ikke vil hjælpe dem med krigens skader,« påpeger Per Stig Møller.

I konflikten mellem Israel og palæstinenserne – som udenrigsministeren nævner – har der i årenes løb været adskillige eksempler på, at de israelske styrker har ødelagt EU-finansierede projekter i de palæstinensiske områder. Det fik den daværende danske EU-kommissær for udviklingsbistand, Poul Nielson, til nidkært at føre regnskab med EUs tab og tilgodehavende hos de israelske myndigheder.