Rusland håner Obama og håber på Trump

Rusland lukker amerikansk skole som svar på sanktioner for hacking.

Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske skole i Moskva bliver første offer for Ruslands modsvar på USAs udvisning af russiske diplomater. Ifølge CNN lukker de russiske myndigheder nu den internationale engelsk-amerikanske skole, der bruges af børn af diplomater og forretningsfolk i den russiske hovedstad.

Desuden fratages den amerikanske ambassade retten til en bygning i en forstad til Moskva.

Indgrebene er de første russiske svar på de seneste amerikanske sanktioner mod Rusland. 35 russiske diplomater blev torsdag aften udvist af USA som straf for en serie russiske hackerangreb forud for det amerikanske præsidentvalg. De amerikanske sanktioner rammer desuden to russiske efterretningstjenester og navngivne hackere.

Aggressiv udenrigspolitik

En talsmand for den russiske præsident Vladimir Putin kaldte sanktionerne for del af en »aggressiv« amerikansk udenrigspolitik.

»Den slags handlinger af ødelæggende og destruktiv karakter for de to landes forhold foretages af en regering, der går af om tre uger,« siger talsmanden, Dmitrij Peskov, til den russiske avis Kommersant.

Det russiske svar bliver »ubehageligt,« tilføjede han.

Moskva ventes at udvise et lignende antal amerikanske diplomater. Også amerikanske konsulater i Rusland kan blive ramt, siger næstformanden for det russiske parlaments udenrigsudvalg.

Ifølge amerikanske efterretningstjenester stod den russiske regering bag hackerangreb på det Demokratiske parti og offentliggørelse af de stjålne emails med det formål at påvirke udfaldet af det amerikanske præsidentvalg.

Det afviser den russiske præsident Vladimir Putin.

Gentagne advarsler

USAs præsident Barack Obama sagde torsdag, at de amerikanske sanktioner kommer efter »gentagne offentlige og private advarsler til den russiske regering«.

Kort før jul kom det frem, at Obama i efteråret advarede Vladimir Putin om, at yderligere cyberangreb vil blive tolket som »væbnet aggression«.

Sanktionerne er dog langt fra så vidtrækkende som tidligere sanktioner mod Moskva efter Moskvas annektering af den ukrainske Krim-halvø og militære intervention i Østukraine. Disse sanktioner var rettet mod banker, olieindustri og nøglepersoner i Vladimir Putins inderkreds.

Sanktionerne er siden blevet stemplet som ineffektive af den kommende amerikanske præsident Donald Trump. Han har imidlertid det meste af det republikanske parti imod sig i dette spørgsmål.

Russiske politikere lægger ikke skjul på, at de håber, at Donald Trump efter sin tiltrædelse i januar vil opbløde eller afskaffe sanktionerne. Russiske politikere målrettede derfor deres vrede angreb mod den afgående Barack Obama.

»Uddannede« Obama

»Den idiotiske forestilling er slut. Hele verden - fra første parket til galleriet - iagttager dette hjælpeløse anslag mod Amerikas prestige og lederskab fra Barack Obama og hans uuddannede administration,« sagde talskvinde for det russiske udenrigsministerium Maria Sakharova.

»Vi bliver glade, når vi har set det sidste til denne uduelige regering,« supplerede den russiske ambassade i London på Twitter.

 

Donald Trump sagde torsdag, at han vil mødes med de amerikanske efterretningstjenester for at blive briefet om cybertruslen fra Rusland.

»Det er tid til, at vores land kommer videre til større og bedre ting. Ikke desto mindre vil jeg, for vores lands interesser skyld, mødes med lederne af efterretningssamfundet i næste uge for at blive opdateret på kendsgerningerne i denne situation,« sagde Trump i en udtalelse.