Rusland genindfører sovjet- hymne

Nationalsang: Russerne får nationalsangen fra sovjettiden tilbage. Men teksten til den gamle melodi skal ændres. I fremtiden er det den tohovede ørn - og ikke kommunismen - som skal føre russerne til ny herlighed. Lovforslaget om statssymboler skal først godkendes af det russiske parlament, men efter mødet i går anses det for en formssag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af Anna Libak

MOSKVA

I syv år har de patriotiske russere været stumme, når deres nationalhymne blev spillet.

1800-talskomponisten Glinkas »Patriotiske Sang«, som Boris Jeltsin indførte pr. dekret i 1993, har ikke alene været uden tekst, den har også været komplet umuligt at nynne.

Men i går aftes lød der nye toner på et udvidet samling i det nyetablerede Statsråds præsidium. Her fastlagde præsident Vladimir Putin sammen med lederne af de politiske partier i Dumaen samt repræsentanter fra det russiske overhus de nye russiske statssymboler.

Tohovedet ørn

bliver bevaret

Som ventet blev den russiske trikolore og statsvåbnets tohovede ørn bevaret - mens Mikhail Glinkas hymne blev pebet ud.

Et flertal af de tilstedeværende politikere indstillede i stedet, at musikken til sovjettidens nationalmelodi »Den uforgængelige union af frie sovjetrepublikker« blev genindført, i det der dog skal skrives en ny tekst, så for eksempel omkvædet ikke længere lover, at sovjetborgerne »vil føre kommunismen til ny herlighed«.

Det ventes, at poeten Sergej Mikhailkov, som skrev originalteksten til hymnen for tres år siden, vil få budet igen, og det forlyder, at han allerede nu har besluttet at lade den tohovede ørn og fanen være drivkræfterne, som nu skal lede de russiske folk til sejr.

Splittelse

Valget af den russiske nationalhymne var ventet med spænding og frygt. Forud for beslutningen er gået en lang, ophedet diskussion om det betimelige i at lade den russiske nationalsang bygge på arven fra Stalin. Det var nemlig Generalissimus Stalin selv, der i sin tid bestilte musikken hos komponisten Aleksandrov - og det har fået kritikerne til at hævde, at det ville svare til, at tyskerne havde indført Hitler-tidens Horst Wessel-sang. I samme ånd vil kritikerne formentlig se gårsdagens forslag fra Putin om, at De væbnede Styrkes fane bliver det røde sejrsflag fra Anden Verdenskrig.

»Har vi glemt, at vi under Aleksandrovs hymne jog millioner og millioner af politiske straffefanger ud i det dødelige frost på skovhugst? Har vi glemt, at denne mægtige hymne bragede løs efter meddelelsen om indsættelse af tropper i Ungarn og Tjekkoslovakiet? Hører vi virkelig ikke i denne hymne mislydene af vores skændige, afghanske eventyr?Var det måske ikke til tonerne af den, vi stod i kilometer lange køer i håb om at finde noget at koge suppe af?«, lød det fra kunstneren Oleg Basilasjvili i avisen Novaja Gaseta i går.

Vladimir Putins

KGB-fortid

Efter gårsdagens beslutning vil Putins kritikere givetvis føle sig bekræftet i, at han som mangeårig KGB-agent pønser på at genindføre Sovjetstaten ad bagdøren. Hans sympatisører vil derimod se det som et politisk kompromis fra Putins side. Kommunisterne var imod den tohovede ørn og trikoloren fra tsartiden, som de betragter som et halvfascistisk, tsaristisk, bourgeoisisk foretagende, men fik melodien til at passe, mens de liberale partier, som var imod melodien, bevarede den tohovede ørn og fanen.

Lovforslaget om statssymboler skal først godkendes af parlamentet, men efter mødet i går anses det for en formssag.