Rusland fremmer alverdens oprørske bevægelser for at tirre Vesten

Putins skjulte dagsorden er at fremme egne interesser i Ukraine, mener ekspert. Fold sammen
Læs mere

Når den russiske stat inviterer alverdens separatistiske grupperinger til international konference for løsrivelsesaktivister i Moskva, drejer det sig i mindre grad om en oprigtig interesse i undertrykte folkeslag eller retten til nationalselvbestemmelse.

Kremls egentlige formål er at fremme Ruslands sikkerheds- og udenrigspolitiske dagsorden, eksempelvis i Ukraine, vurderer den tyske ruslandskender Stefan Meister.

»I sidste ende handler det for Rusland om at legitimere de separatister, som man selv understøtter (eksempelvis i Østukraine, red.),« siger Stefan Meister, der leder østeuropaafdelingen af Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik, til Berlingske.

Et af målene med at invitere separatistiske grupperinger som texanske løsrivelsesaktivister til Moskva er derfor at stille spørgsmål ved vestlig udenrigspolitik.

»Man forsøger at kommunikere, at separatisme ikke blot er noget, der finder sted i det post-sovjetiske rum og har med Moskva at gøre. Man vil sige, at der ikke kunne findes separatister i Ukraine, i Kaukasus eller i Moldova, men at der er tale om et globalt fænomen, der også findes i Europa.«

Dermed er konferencen også led i Kremls ambitioner om at fremstille Rusland som en »global aktør«, siger Meister og understreger, Rusland vil tages alvorligt som stormagt på niveau med USA.

»Hovedfjenden i den tænkning, der i øjeblikket præger de russiske eliter, er først og fremmest Amerika.«

Netop ved at invitere både etablerede partier som irske Sinn Fein og italienske Lega Nord, såvel som mere marginale grupperinger som puertoricanske og nordamerikanske separatister bedriver den russiske regering med egen fordel for øje en relativering, der optimalt set skal »svække vestlig udenrigspolitik og ikke mindst international ret«, mener Stefan Meister.