Rusland forventer »absolut upartiskhed« fra Vestager

Rusland håber på »et kompromis«, når EU med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen skal granske det russiske gasselskab Gazprom, som ifølge EU-Kommissionen har misbrugt sin markedsposition.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Der er ifølge konkurrencekommissær Margrethe Vestager stærke beviser for, at Gazprom har misbrugt sin markedsposition og krævet urimeligt høje priser fra flere europæiske lande i Øst- og Centraleuropa. Anklagen bliver onsdag aften modtaget i Moskva med ønsket om, at der kan indgås et kompromis.

»Vi håber, at vi kan finde et kompromis,« siger Kreml-talsmand Dmitry Peskov ifølge Reuters - uden nogen uddybende forklaring på, hvordan det kompromis skal skrues sammen.

Det statsejede Gazprom har ifølge Margrethe Vestager anvendt kunstig høje priser i strid med EUs konkurrenceregler. Og beviserne er tunge, fortæller den danske kommissær. Fra Moskva lyder svaret:

»Vi ser frem til en absolut upartisk tilgang til Gazprom. Selvfølgelig vil Gazprom forsvare sine interesser - og staten, der er en storaktionær i selskabet, vil også forsvare sine interesser i Gazprom,« siger Dmitry Peskov.

Dermed er der lagt op til en sejtrækker mellem EU og Rusland, som i forvejen har et anspændt forhold som følge af krisen i Ukraine, hvor russerne ifølge Vesten støtter de prorussiske separatister i det østlige Ukraine med både våben og mandskab i kampen mod regeringsstyrkerne.