Rusland: Folkeafstemninger i Donbas følger FNs regler

1000 observatører på plads ifølge Tass. Men ikke noget om hvem de er. Udenlandske observatører deltager ikke.

Sammen med Rusland for altid 27. september, står der på et banner på en gade i det østlige Ukraine, hvor en fire dage lang folkeafstemning fredag er sat i gang af Rusland og deres prorussiske allierede i de befriede områder i Ukraine. Uncredited/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1000 observatører vil følge den folkeafstemning, som fredag er gået i gang i de »befriede områder« Luhansk, Donetsk og andre dele af Ukraine.

Det oplyser de russiske myndigheder og prorussiske ledere ifølge det russiske nyhedsbureau Tass. Donetsk og Luhansk i det østlige Ukraine kendes som regionen Donbas.

Alt foregår efter bogen og internationale normer, påpeger de.

Folk i de russiskbesatte områder skal svare på, om de for fremtiden ønsker at være en del af Rusland.

USA og Europa fordømmer den såkaldte folkeafstemning og siger, at det er et forsøg på ad bagvejen at gøre ukrainsk land til en del af Rusland.

Valgkomiteen i Donetsk i det østlige Ukraine oplyser ifølge Tass, at næsten 1000 observatører er til stede i provinsen i det østlige Ukraine.

Hvilke observatører der er tale om fremgår ikke. Men man slår fast, at ingen internationale observatører deltager.

Den lokale prorussiske regering i Donetsk oplyser, at den selvudråbte republik har 1,5 millioner vælgere. Men en stor del af Donetsk kontrolleres fortsat af den ukrainske hær.

Formanden for Det Russiske Føderationsråd, Valentina Matvijenko, siger til Tass, at afstemningerne i Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja følger FNs charter og internationale normer.

»Jeg er sikker på, at folkeafstemningerne vil finde sted på en måde, som ingen kan have grund til at stille spørgsmål ved, eller hvis legitimitet kan anfægtes,« siger hun.

Afstemningerne er planlagt til at vare fire dage.

/ritzau/