Rusland dropper atom-topmøde

Russerne melder fra til topmøde om global atom-sikkerhed, der skal holdes i 2016.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er længe til, men signalværdien er ikke til at tage fejl af. Rusland har onsdag meddelt, at man ikke vil deltage i et planlagt topmøde om atomsikkerhed i USA i 2016.

Topmødet, som er en tilbagevendende begivenhed og senest blev afviklet i marts i år, har op mod 50 lande som deltagere. Det tæller lande som Kina, Tyskland, Frankrig og Storbritannien, der på møderne diskuterer, hvordan atom-sikkerheden kan forbedres globalt.

Det russiske afbud er seneste eksempel på, hvor dårligt forholdet er mellem USA og Rusland. Mødet skal afvikles i Chicago i 2016, men allerede i sidste uge sendte Rusland afbud til et forberedende møde, og viste dermed hvilken vej vinden blæser.

En talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, Jen Psaki, forsøgte onsdag at nedtone russernes beslutning om ikke at sende repræsentanter til Chicago og siger ifølge Reuters, at der stadig er kanaler åbne, hvor USA og Rusland kan diskutere atomsikkerhed og »ikke-spredning« af atomvåben.

Det gælder således i forhandlingerne om det iranske atomprogram, der med jævnlige pauser finder sted i Geneve med Frankrig, Kina, Tyskland, Storbritannien samt USA og Rusland som deltagere.