Rusland bekræfter radioaktive fund flere steder

Mistanken, om at der i september var et udslip fra et gammelt russisk atomkraftværk, bliver forstærket.

Arkivfoto: Tjernobyl. Fold sammen
Læs mere
Foto: VASILY FEDOSENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands meteorologiske institut bekræfter, at man har fundet ekstremt høje koncentrationer af isotopen Ruthenium-106 flere steder i landet.

Også de franske myndigheder melder om, at der har været højere koncentrationer end normalt af isotopen, der opstår når man splitter atomer i eksempelvis en atomreaktor.

Det skriver The Guardian.

»Undersøgelser af radioaktive gasser på observationsposter i Argayash og Novogarony har vist Ru-106 mellem den 25. september og 1. oktober,« skriver Ruslands meteorologiske institut, Rosgidromet, ifølge den britiske avis.

Ved byen Argayash, der ligger ved Ural-bjergene i det sydlige Rusland nær grænsen til Kasakhstan, er der fundet koncentrationer på 986 gange det, der normalt er i naturen.

Argayash ligger ganske tæt på det gamle atomkraftværk Mayak, der blev bygget efter Anden Verdenskrig som en del af Ruslands atomprogram. I 1957 eksploderede en del af værket og spredte op mod 100 ton radioaktivt materiale.

Ifølge Carsten Israelson, der er chefkonsulent ved Nukleart Beredskab ved Beredskabsstyrelsen, får målingerne ikke beredskabets alarmklokker til at ringe.

»Der er ingen sundhedsmæssige problemer ved det her. Der var tale om så små mængder i Danmark, at det kun har akademisk interesse,« siger han.

Ingen lande vil vedkende sig at stå for udslippet. De højeste målinger er dog fundet i Rusland.

Miljøorganisationen Greenpeace har derfor bedt den russiske anklagemyndighed om en undersøgelse af en eventuelt skjult ulykke, skriver The Guardian.

Det er ifølge Carsten Israelson ikke sandsynligt, at Ruthenium-106 kommer fra et uheld på et atomkraftværk.

»Hvis det havde været et atomkraftuheld, havde man fundet en blanding af forskellige stoffer. Der er i alle landene kun målt det ene stof,« siger han.

Ifølge Carsten Israelson giver det ingen mening, at man snakker om koncentrationer, der er væsentlig højere end det naturlige niveau. Det skyldes, at det radioaktive stof ikke findes i naturen.

Stoffet kan stamme fra oparbejdning af kernekraftbrændsel eller fra fremstilling af radioaktive lægemidler i sundhedssektoren, mener chefkonsulenten

Der er ifølge ham størst sandsynlighed for, at det kommer fra en facilitet, der oparbejder kernekraftbrændsel. Normalt medfører den proces ikke udslip til atmosfæren.

/ritzau/