Rusland anklages for at dække over morder

Støtte til Muhammed-tegninger udløste mordet på Putin-kritikeren Boris Nemtsov, siger russisk politi. Absurd, siger Nemtsovs advokat i et interview med Berlingske.

Til minde om den russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov, der blev dræbt på åben gade i Moskva tæt på Kreml den 27. februar, har masser af sympatisører lagt blomster på drabsstedet. Fem er blevet anholdt for drabet, og russiske efterforskere siger nu, at en af dem, Saur Dadajev, »praktisk taget« har tilstået. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Det var slet ikke kritik af Putin ,men derimod støtte til franske satiretegnere der udløste mordet på den russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov.

Sådan lyder den seneste teori fra de russiske efterforskere. Politiet har foreløbig anholdt fem mænd, alle fra det sydlige Rusland, for mordet på den tidligere vicepremierminister. En af dem, Saur Dadajev, har »praktisk taget« tilstået forbrydelsen, siger politiet.

Motivet skulle være Boris Nemtsovs støtte til retten til at trykke satiretegninger af profeten Muhammed, lød forklaringen mandag på russisk stats-TV.

For to måneder siden udtrykte Nemtsov sin opbakning til det franske magasin Charlie Hebdo efter terrorangrebet i Paris. Det var disse udtalelser, der antændte den formodede gerningsmands vrede, siger en politikilde til den russiske netavis Rosbalt.»Dadajevs involvering i denne forbrydelse bekræftes af hans egen tilståelse og mængden af beviser i sagen,« sagde dommeren, Natalja Musjinikova, under et retsmøde.

Tekniske undersøgelser bekræfter ifølge politiet, at det var Saur Dadajev, en tidligere højtstående politimand, der havde fingeren på aftrækkeren den 27. februar. Dadajev, der kommer fra delrepublikken Tjetjenien, blev søndag varetægtsfængslet for meddelagtighed i mordet. Han har som to af de øvrige fire anholdte gjort tjeneste i Putin-loyale sikkerhedsstyrker i Tjetjenien.Også Tjetjeniens Putin-tro leder, Ramsan Kadyrov, har bakket op om politiets nye teori.

Dadajev er stærkt troende muslim, og han var »chokeret over Charlie Hebdos gerninger og kommentarer til støtte for disse«, forklarede Kadyrov søndag. Han kaldte samtidig den sigtede for en »sand russisk patriot«, der »aldrig ville gøre noget i strid med Ruslands interesser«.

Teorien om et religiøst motiv for mordet ligger langt fra opfattelsen i den trængte russiske opposition. Boris Nemtsov var frem for alt kendt som en kompromisløs kritiker af Vladimir Putin, korrupte embedsmænd og Kremls fremfærd i nabolandet Ukraine. I dagene op til sin død forberedte Nemtsov en rapport, der skulle dokumentere russiske soldaters mørklagte deltagelse i krigen i Ukraine.

Modtog dødstrusler gennem flere år

Politiets teori om Muhammed-tegninger ligner bestillingsarbejde, der skal flytte søgelyset bort fra de politiske motiver, siger Boris Nemtsovs mangeårige advokat i et interview med Berlingske.

»Efter min mening er det et røgslør,« siger Vadim Prokhorov, der repræsenterer de efterladte.

De seneste år har Nemtsov modtaget flere dødstrusler, men de kom ifølge advokaten fra Putin-loyale grupper og nationalistiske kredse.

»Boris modtog trusler fra nationalister, fra Nasji (Putin-loyal ungdomsbevægelse, red.) og fra alle slags Kreml-tro grupper. Han har – så vidt jeg ved – aldrig fået trusler på grund af religion,« siger Vadim Prokhorov.

Advokaten har kendt og arbejdet med Boris Nemtsov i 14 år.

Han afviser ikke, at en eller flere af de anholdte kan være indblandet i udførelsen af forbrydelsen, der skete bare 100 meter fra Kremls mure. Men han tror ikke, at de har handlet på egen hånd.

»Disse mennesker er ikke personligt motiverede. Det er klart, at der er bagmænd, der har bestilt dette. Vi taler jo ikke om militante islamister. Vi taler om folk, der har tjent i sikkerhedsstyrkerne. Folk, der hører under Kadyrov,« siger Vadim Prokhorov.

Den hovedmistænkte, Saur Dadajev, har stået i spidsen for den tjetjenske politibataljon »Nord« og modtaget russiske udmærkelser for tro tjeneste. En sjette mistænkt blev søndag dræbt under et forsøg på en anholdelse i Tjetjeniens hovedby, Grosnyj, skriver russiske medier. Også han blev hyldet af Ramsan Kadyrov. Kadyrov kaldte ham en kriger i en »tapper kamp« for russiske interesser.

Ramsan Kadyrov er en tidligere krigsherre og oprører, der har svoret Putin troskab til gengæld for nærmest enevældig kontrol i delrepublikken og klækkelige subsider fra Moskva. Kadyrov har tidligere truet en række personer i den russiske opposition, herunder Boris Nemtsov og den myrdede journalist Anna Politkovskaja.

Trusler mod Putin-modstandere er taget til

»Den atmosfære i samfundet, den kom oppefra, også fra præsident Putin,« mener advokaten Vadim Prokhorov.

Mandag, dagen efter den tjetjenske leders rosende ord om de mistænkte, tildelte Vladimir Putin Ramsan Kadyrov en sjælden æresmedalje. Truslerne mod Putins modstandere er taget til siden krisen i Ukraine brød ud for et år siden, mener advokaten. Mange er stemplet som landsforrædere på de statslige TV-kanaler.

»Nu har en del af den politiske elite i Rusland, ikke nødvendigvis den føderale, tiltaget sig retten til at skille sig af med elementer af den politiske opposition,« siger Vadim Prokhorov.

»Derfor er det vigtigste lige nu at finde bagmændene. Dem, der har bestilt mordet,« siger han.

Vladimir Putin har tidligere sagt, at han personligt har taget kontrol med efterforskningen. Han sendte i sidste uge et telegram til Boris Nemtsovs 87-årige mor. Her gjorde Putin det klart, at »bagmændene og gerningsmændene bag denne ondsindede og kyniske forbrydelse vil blive straffet«.

Begge er nu fundet, hævdede en kilde sent mandag med henvisning til den nuværende hovedmistænkte.

»Af den foreløbige afhøring fremgår det, at han er organisatoren bag denne forbrydelse,« siger politikilden til nyhedsbureauet Interfax.