Rusland: Amerikansk militær i Venezuela vil være katastrofe

Udenrigsministrene fra Rusland og USA mødtes mandag i Arktisk Råd. Venezuela stod højt på dagsordenen.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov (til venstre), og USA's udenrigsminister, Mike Pompeo (højre), mødtes mandag i forbindelse med et møde i Arktisk Råd i Finland. - Foto: Pool/Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Det vil være »katastrofalt,« hvis amerikanerne beslutter sig for at rykke ind med sit militær i det sydamerikanske land Venezuela.

Sådan lyder budskabet mandag fra Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov. Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og dpa.

Lavrov har mandag talt med USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, ved et møde i Arktisk Råd i Finland. Det uroplagede Venezuela var det helt store samtaleemne mellem de to udenrigsministre.

Rusland støtter officielt Venezuelas præsident, Nicolás Maduro.

Både USA og en lang række EU-lande - herunder Danmark - støtter derimod oppositionslederen, Juan Guaidó, der har udnævnt sig selv som præsident.

Guaidó mener, ligesom de lande, der støtter ham, at valget i maj, hvor Maduro vandt, var ulovligt og præget af omfattende valgsvindel.

Efter mandagens møde siger Lavrov, at han er sikker på, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, og USA's præsident, Donald Trump, vil få endnu en chance for at mødes. De mødtes senest i Helsinki juli 2018.

Putin og Trump diskuterede situationen i Venezuela i telefon i sidste uge.

- Putin er ikke ude på at involvere sig i Venezuela på anden måde, end at han gerne vil se noget positivt ske for Venezuela. Jeg har det på samme måde, sagde Trump fredag efter samtalen med den russiske præsident.

Derudover var det dog småt med oplysninger om samtalens indhold.

Situationen i Venezuela eskalerede tirsdag den 30. april, da Juan Guaidó i en video på Twitter tidligt om morgen erklærede, at han havde sikret sig støtte fra soldater fra Venezuelas væbnede styrker.

Han opfordrede i samme ombæring det venezuelanske folk til at gå på gaden for at gøre oprør mod præsident Maduro.

Maduro svarede hurtigt igen ved at sige, at han har militærets støtte.

/ritzau/Reuters