Rusland afviser hackeranklager - men har ikke noget imod mistanken

Hackere har bl.a. stjålet vælgerlister i to amerikanske stater. Det officielle Rusland afviser at stå bag, men angrebene har givet Rusland en hovedrolle under den amerikanske valgkamp.

I begyndelsen holdt de lav profil, men de seneste uger har hackere, der hævder at stå bag en serie cyberangreb i USA, pralet højlydt med deres gerninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKHAIL KLIMENTIEV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I begyndelsen holdt de lav profil, men de seneste uger har hackere, der hævder at stå bag en serie cyberangreb i USA, pralet højlydt med deres gerninger.

Gerningsmænd bag hacker­angrebet på anti-dopingagenturet WADA præsenterede for nyligt de stjålne data på et website fyldt med billeder af brølende bjørne. De brugte tilmed navnet »Fancy Bear«, en drilsk hentydning til det øgenavn, som et amerikansk IT-firma har givet den gruppe russiske hackere, der angiveligt står bag årets mest berømte hackerangreb: Tyveriet af mindst 20.000 e-mails fra det amerikanske demokratiske parti i april.

Siden dengang er angrebene bare fortsat. I midten af september blev det afsløret, at hackere havde stjålet vælgerlister i to amerikanske stater. Amerikanske regeringskilder anklager direkte den russiske sikkerhedstjeneste for at stå bag de tre hackerangreb.

Det afviser Rusland. Præsident Putins talsmand sagde forleden, at »det officielle Moskva, regeringen eller sikkerhedstjenesterne« ikke er involveret. Putin selv har dog rost offentliggørelsen af de stjålne data som en god gerning for de amerikanske vælgere.

»Er det overhovedet vigtigt, hvem der hackede de data?« spurgte Putin i september.

Det er det i høj grad, siger Andrej Soldatov, russisk journalist og forfatter til flere bøger om landets sikkerhedstjeneste, FSB. Kreml regner det for en ubetinget sejr, at Rusland har fået en hovedrolle under det amerikanske valg, mener han. Især står forsøget på at kompromittere vælgerdatabaser centralt.

»Det handler ikke om at hacke hele systemet, men om at så tvivl om valget. De kan spille Trump gode kort på hånden,« siger Andrej Soldatov.

Hackerangrebene kan med stor sandsynlighed føres tilbage til de russiske myndigheder, vurderer han. Men FSB agerer via mellemmænd, der bruger hackergrupper og russiske IT-firmaer til at udføre opgaver. Putins talsmand kan derfor i princippet godt tale sandt, siger han.

»De kan kun være begejstrede og overraskede over den publicity, de har fået. For første gang er Rusland blevet en spiller i valget under USA, det mest magtfulde land i verden,« siger Soldatov.