Rusland afviser enighed om FN-resolution om Syrien

Først lød meldingen, at de permanente medlemmer af FNs Sikkerhedsråd var nået til enighed om en resolution for Syriens kemiske våben. Det afviser Rusland nu.

FN: En talsperson for Ruslands delegation i FN afviser, at FNs Sikkerhedsråd er nået til enighed om hovedtrækkene i en resolution om Syriens kemiske våben. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

To vestlige diplomater oplyste ellers onsdag aften til nyhedsbureauet, at de fem permanente medlemslande i FNs Sikkerhedsråd var blevet enige om hovedtrækkene i en resolution.

Men det er »ønsketænkning« fra de vestlige lande i rådet, sagde den russiske talsperson efterfølgende.

»Det er ikke virkeligheden. Arbejdet på udkastet til resolutionen er stadig i gang,« sagde han til Reuters.

Den udmelding blev bekræftet af en amerikansk embedsmand, der oplyste til Reuters, at der er fremskridt i forhandlingerne, men at udkastet til en resolution »ikke er færdigt endnu«.

FN-resolutionen har til mål at få Syriens regering til at overlade sine kemiske våben til det internationale samfund, så våbnene kan blive ødelagt.

Diplomaterne oplyste onsdag, at de fem faste medlemslande, USA, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Kina, var nået til enighed efter et møde med FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, og at landene håbede på snarest at fremlægge et udkast til resolutionen for FNs Sikkerhedsråds i alt 15 medlemslande.

Målet med resolutionen er at finde en diplomatisk løsning på den krise, der opstod, da forstæder til Syriens hovedstad blev angrebet med kemiske våben 21. august.

Præsident Bashar al-Assads styre formodes at stå bag angrebet, og USA har med opbakning fra Frankrig truet med at angribe mål i Syrien for at straffe den kemiske krigsførelse.

Angrebet blev imidlertid afværget for en tid, da USA og Rusland aftalte at forfølge det diplomatiske spor, der skal føre til, at Bashar al-Assads styrer bliver afvæbnet for sine kemiske våben.

En af de største knaster i forhandlingerne i FNs Sikkerhedsråd er, om resolutionen skal indeholde en henvisning til FN-chartrets kapitel syv, der åbner for magtanvendelse, hvis Syrien ikke lever op til aftalen.

Kina og især Rusland har under hele den syriske borgerkrig modsat sig forsøg fra de vestlige medlemslandes på at gennemføre resolutioner i FNs Sikkerhedsråd, der ville lægge en hård linje over for Bashar al-Assads styre.