Rusland åbner omstridte arkiver

Rusland lukker op for historiske arkiver om et af de mørkeste kapitler i sovjethistorien - massakren på 20.000 polske officerer i Katyn-skoven under Anden Verdenskrig.

De mere end 20.000 polske ofre for massakren i april 1940 blev i år mindet på militærkirkegården i anledningen af 70-året for det, der i Polen anses for et af de mørkeste kapitler i landets nyere historie. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Godkendt« skrev sovjetdiktatoren Josef Stalin med sin blækpen på det fire sider lange hemmeligtstemplede dokument. Og med det gik det hemmelige politi, NKVD, i gang med systematisk at henrette tusindvis af polske krigsfanger i Katyn-skovene øst for den polske grænse.

Ordren, der i 1940 blev begyndelsen på et af de mørkeste kapitler i sovjethistorien, kan enhver nu tage i nærmeste øjesyn.

I går lagde Rusland nemlig for første gang en lang række tidligere klassificerede dokumenter om massakren frem for offentligheden.

Beslutningen fik en varm modtagelse i Polen, der længe har skændtes med Rusland om både adgangen til arkiverne og den rette anerkendelsen af det, man i Polen anser for en national tragedie.

Over 20.000 polske officerer og intellektuelle mistede livet ved massedrabet i Katyn under Anden Verdenskrig.

»Vi kan uden tvivl kalde det et gennembrud, fordi det er første gang en netside med fri adgang i Rusland offentliggør tre meget vigtige dokumenter,« sagde den polske historiker Andrzej Kunert i går til den polske TV-kanal TVN24.

Dokumenterne kan ses på www.rusarchives.ru

Hemmelig mappe

Offentliggørelsen skete ifølge det russisk statsarkiv på ordre fra den russiske præsident Dmitrij Medvedev, der i går afsluttede et to-dages besøg i Danmark.

Her lovede præsidenten, at den symbolske gestus vil blive fulgt op af udlevering af yderligere dokumenter til Polen. Det er Ruslands »pligt«, sagde han.

»Jeg har givet instruktioner om at gennemføre alt nødvendigt arbejde og de nødvendige procedurer for at forsyne vores polske kolleger med det materiale, de er interesserede i,« sagde Dmitrij Medvedev på et pressemøde med den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen.

Indtil videre er åbningen af arkivet, mere specifikt den såkaldte »mappe ét«, der var tophemmelig i sovjettiden, dog mere symbolsk end praktisk.

Dokumenterne har i princippet været tilgængelige for udvalgte historikere siden 1992. Men det er første gang papirerne lægges frem for offentligheden i og uden for Rusland.

Åbningen kommer efter polske historikere har klaget over en række begrænsninger i adgangen til de russiske arkiver.

Det ligner dermed en vigtig tilnærmelse mellem Polen og Rusland, der i årevis har haft et anspændt forhold, ikke mindst hvad angår fortidens synder.

Forsoning efter flystyrt

De seneste måneder er stemningen mellem de to lande mærkbart forbedret. Ruslands premierminister, Vladimir Putin, blev for tre uger siden den første russiske leder, der deltog i en polsk mindehøjtidelighed for ofrene for massakren.

Siden fulgte det tragiske flystyrt i tæt tåge, der kostede den polske præsident, Lech Kaczynski, livet, da han var på vej til en mindehøjtidelighed i netop Katyn. Men tragedien spredte ikke som frygtet ny gift i forholdet. Den indledte i stedet i kraft af diplomati en ny periode med forsoning.

Arkiverne kan samtidig spille en vigtig rolle hjemme i Rusland. Her kan de svække grupper, der de seneste år har forsøgt sig med en snigende rehabilitering af Stalin. Blandt andre udvalgte politikere fra det russiske kommunistparti hævder fortsat lejlighedsvis, at nazisterne stod bag massakren, sådan som den partigodkendte version af historien lød i sovjettiden.

»De siger, at dokumenterne er fabrikeret, og at der ikke var nogen henrettelse af polske officerer i Katyn, og at tyskerne gjorde det,« sagde lederen af Ruslands statsarkiv, Andrej Artisov, med henvisning til de skeptikere, som nu skal overbevises med de åbne arkiver.