Rumsonde til Mars opsendt fra Florida

Rumsonden Phoenix indledte lørdag en ni måneder lang rejse til Mars for at lede efter livsspor.

Den amerikanske rumfartsadministration, NASA, sendte lørdag en rumsonde ud på en ni måneder lang rejse til Mars for at lede efter spor efter liv.

Rumsonden "Phoenix Mars Lander" blev opsendt fra Cape Canaveral i Florida tidligt lørdag og sendt ud på en 680 millioner kilometer lang rejse. I maj 2008 ventes Phoenix at lande på Jordens naboplanet.

Rumsonden måler 5,5 gange 1,5 meter og medbringer udstyr, der har en vægt på 55 kilo.

Rumsonden skulle have været sendt op fredag, men opsendelsen blev udskudt et døgn på grund af dårligt vejr tidligere på uge, hvilket forhindrede brændstofopfyldning af totrinsraketten Delta II.

Danske forskere fra Københavns Universitet har designet flere forskellige magneteksperimenter til Phoenix. Magneterne skal indfange magnetisk støv fra luften og magnetisk materiale fra planetens overfladen.

NASA håber, at det lykkes at få rumsonden til at lande på et fladt område nær planetens nordpol. Temperaturerne på Mars varierer fra minus 73 grader celsius til minus 33 grader celsius.

Mange forskere ser tegn på fortidige floder og oceaner på overfladen af Mars, og de mener, at der engang kan have været liv.

/ritzau/