Rumskrot skal indfanges med en harpun

En harpun på en meter med modhager, der er fastgjort til en styreraket, skal jage gammelt rumskrot.

Der flyver et stort antal smådele fra udtjente satellitter rundt om Jorden. I bestræbelserne på at få en del af dette rumskrot hentet ned bliver der eksperimenteret med klassiske redskaber som blandt andet en rumharpun som på billedet. Reuters/Stringer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

London. En europæisk satellit er blevet skudt ud i rummet i forbindelse med udviklingen af nye metoder til at indfange en del af den stadigt voksende mængde af rumskrot.

Der kredser et stort antal udtjente og efterladte satellitter rundt om Jorden, og i bestræbelserne på at få en del af det hentet ned bliver der eksperimenteret med klassiske redskaber som harpuner, net og sejl.

Med satellitten Removedebris er der blevet opsendt flere forskellige nye enheder. De skal afprøves i indsatsen med at indsamle det rumskrot, der er i omløb rundt om Jorden.

Satellitten er blevet sendt op til Den Internationale Rumstation ISS. Forskellige forsøg vil finde sted i de kommende uger.

- Der er tale om gode og enkle teknikker, som er blevet opdateret, så de kan anvendes i rummet. Enkeltheden er det smukke i systemet, siger Alastair Wayman, projektingeniør ved Airbus Space i Stevenage i det sydlige England.

En af harpunerne er omkring 30 centimeter lang og er blevet udformet, så den kan skydes mod et mål, som derefter trækkes ind med et reb. En større harpun på omkring 1,5 meter er også blevet udformet i programmet.

Ingeniørerne håber, at den store harpun kan anvendes på store dele skrot med en vægt på op til otte ton.

- Man skal i princippet blot holde afstand til målet, affyre harpunen mod det, og når det er ramt, har vi indfanget en del af vort rumskrot, siger Wayman.

Det antages, at der findes omkring 7000 ton rumaffald i omløb omkring Jorden. Det bevæger sig i hastigheder op til 27.000 kilometer i timen, hvilket kan skade eller ødelægge satellitter og rumfartøjer.

Rumskrottet består af smådele som skruer, men der er også større raketdele og skrottede satellitter.

Der eksperimenteres også med net, som kan indfange rumskrot. Og med sejl, der kan fastgøres til større dele og trække dem tilbage til Jordens atmosfære, hvor de vil brænde op.

/ritzau/Reutes