Rumænsk præsidentkandidat klager over valg

Den socialdemokratiske kandidat går til forfatningsdomstolen med en klage over valgets afvikling efter et uhyre tæt præsidentvalg i Rumænien.

Det socialdemokratiske parti i Rumænien bestrider det officielle resultat af præsidentvalget i landet, der giver præsident Traian Basescu en kneben sejr.

Udfordreren Mircea Geoana siger, at han vil indlevere en formel klage over valgets afvikling.

- Pligten til at respektere fem millioner rumæneres ønsker fører os frem til en naturlig, demokratisk og nødvendig konklusion: At klage over resultatet af dette valg ved forfatningsdomstolen, siger Geoana.

- Vi kan ikke se til, når der er så mange tegn på pengebeløb, der er brugt på at købe stemmer, på valgturisme og stemmeafgivning flere gange, siger Geoana.

Rumæniens præsident, Traian Basescu, er blevet erklæret for vinder af valget. Mindre end ét procentpoint skilte de to rivaler, der hver fik tæt ved 50 procent af stemmerne.

I en valgstedsmåling blev socialdemokraten Mircea Geoana søndag aften udråbt som vinder med en meget lille margin.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) siger, at præsidentvalget "generelt" lever op til OSCE's standarder.

Iagttagere betegner valget som det vigtigste i Rumænien siden kommunismens sammenbrud. Og den ny præsidents første opgave bliver at gennemføre de længe forsinkede reformer, som Den Internationale Valutafond har krævet for at udbetale en hjælpepakke på 20 milliarder euro (næsten 149 milliarder kroner).

/ritzau/AFP