Rugemødrenes babyer er strandet på et hotel: Nye forældre kan ikke hente dem

Udenlandske forældre har indtil videre kun set deres nye børn i Ukraine på FaceTime og fotografier.

Ukraines indrejseregler gør det yderst besværligt for flere udenlandske forældre at hente deres nyfødte rugebørn. Fold sammen
Læs mere
Foto: GLEB GARANICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På et hotel i udkanten af Ukraines hovedstad, Kiev, ligger 51 nyfødte babyer på rad og række.

De er for nylig blevet født af ukrainske rugemødre, men deres nye forældre fra USA og Vesteuropa er forhindret i at hente dem på grund af coronakrisen. Det skriver Reuters.

Siden midten af marts har det været forbudt for udlændinge at rejse ind i Ukraine. Derfor har mange af de udenlandske forældre kun set deres nyfødte børn på FaceTime og billeder.

Regeringen vil kun lukke forældre ind, hvis de får en officiel anmodning fra den relevante udenlandske ambassade, men det har tilsyneladende været vanskeligt at opnå i flere tilfælde.

Babyerne ligger i små barnesenge på Hotel Venice, der er ejet af klinikken BioTexCom, som formidler kontakt mellem ukrainske rugemødre og udlændinge.

Hotellet er omkranset af et højt pigtrådshegn. Det er normalt her, forældrene bor, når de skal hente deres nyfødte børn med hjem.

»Alle børnene får mad, der er tilstrækkeligt med ansatte til at se til dem, men der findes ingen erstatning for forældrelig omsorg,« siger klinikkens direktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: GLEB GARANICH.

I håb om at få regeringens hjælp og befolkningens opbakning til at bringe nyfødte og nybagte forældre sammen lagde Hotel Venice videoer af babyerne på sociale medier.

Videoerne fik som ventet stor opmærksomhed, men reaktionen var nok den modsatte, end klinikken havde ønsket sig:

Landets menneskerettighedsombudsmand, Lyudmyla Denisova, udtalte, at videoen blot viste, at Ukraine havde en »massiv og systematisk« industri, hvor babyer bliver markedsført som »højkvalitetsprodukter«.

Lyudmyla Denisova foreslog, at parlamentet ændrer lovene, således at kun ukrainske statsborgere kan benytte sig af ukrainske rugemødre.

Hos klinikken BioTexCom modtager en ukrainsk rugemor omtrent 110.000 kroner for en graviditet. Kunderne kommer fra blandt andet USA, Kina, Storbritannien, Irland og Sverige, skriver Reuters.