Rufus Gifford langer ud efter amerikansk ambassadør: »Enormt skuffende og chokerende«

Den tidligere USA-ambassadør i Danmark Rufus Gifford retter hård kritik mod sin efterfølger i København: Carla Sands’ afvisning af Trump-kritisk forsker er »uamerikansk«, mener han.

 

»Enormt skuffende, chokerende og uamerikansk.«

Sådan beskriver Rufus Gifford, den tidligere USA-ambassadør i Danmark, nu sin efterfølgers adfærd i København. Efter den nuværende ambassadør, Carla Sands, har forbudt en amerikansk forsker at deltage i en sikkerhedspolitisk konference i København, er hele arrangementet blevet aflyst.

Forskeren var angiveligt for kritisk over for præsident Trump. Hele forløbet er uhørt, mener Gifford.

»For blot tre korte år siden, mens jeg sad på samme post, som den nuværende ambassadør sidder på nu, deltog jeg i flere debatter om forskellige emner på ugentlig, hvis ikke daglig basis,« skriver han, der selv er demokrat, på Twitter:

»Mit job var selvfølgelig at formulere og forsvare Obama-regeringens holdninger, men der var ALTID en anden panel-deltager (sommetider en lokal, sommetider en, der blev fløjet ind), som var kritisk over for Obama-regeringens standpunkter. Vi kunne diskutere Syrien, handel, klima etc.«

Der var ofte stor uenighed mellem debattørerne, og det var langtfra hver gang Rufus Gifford, der vandt diskussionerne, skriver han på Twitter.

»Men jeg kan ikke komme i tanker om et tidspunkt, hvor den robuste debat ikke gjorde alle i rummet klogere,« skriver han.

Stanley Sloan, som den afviste forsker hedder, er en anerkendt stemme inden for sikkerhedspolitik. Han arbejder for Atlantic Council i Washington D.C. og skulle altså tirsdag tale ved en konference, som den amerikanske ambassade skulle have afholdt i samarbejde med Atlantsammenslutningen – en dansk sikkerhedspolitisk tænketank med speciale i NATO-forhold.

Men Stanley Sloan er ikke bare en anerkendt forsker. Han er også en udtalt kritiker af præsident Trump. Særligt på Twitter. Og det er nøjagtigt årsagen til, at Carla Sands nedlagde veto mod at have ham med som gæst på konferencen, har han selv fortalt. Derfor er konferencen nu helt aflyst.

Det er et eksempel på, hvordan den amerikanske ambassade nu – i modsætning til for tre år siden – fortier kritiske røster, skriver Gifford på Twitter.

»Men der er mange af os,« fortsætter han:

»Det øjeblik, I hindrer os i at tale, er det øjeblik, I indser, I er ved at tabe.«

Stanley Sloans danske kollega Steen Rynning og professor Lars Bangert Struwe, som begge har været med til at invitere Sloan til Danmark, har også kritiseret Carla Sands’ veto.

»Han er en af USAs største kendere af NATO. Og en af dem, der har produceret enormt mange artikler og bøger om det transatlantiske forhold,« har Lars Bangert Struwe forklaret.