Rufus Gifford glemte vigtigt dokument på skrivebord og fik påtale – nu er han chokeret over Trumps »sjuskede« folk

Som ambassadør i Danmark lærte Rufus Gifford at gå ud fra, at russerne lyttede til hans samtaler og læste hans beskeder. Derfor er han chokeret over de seneste afsløringer i den såkaldte Ukraine-sag.

Rufus Gifford var ambassadør i Danmark fra 2013 til 2017. Han er demokrat og blev udpeget af Barack Obama. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kort efter at Rufus Gifford var ankommet til Danmark som USAs nye ambassadør, fik han skæld ud:

Giffords kontor var placeret bag tre sikkerhedsdøre, var aflåst med adgangskoder og bevogtet døgnet rundt af amerikanske marinesoldater.

En aften da ambassadøren forlod sit kontor, efterlod han et dokument på sit bord natten over. Dokumentet burde ifølge reglerne være låst inde i et sikret skab, og Rufus Gifford fik en påtale for at have brudt ambassadens sikkerhedsregler.

»Selvom jeg troede, min karriere var ovre, så fortjente jeg det. Jeg vidste bedre,« skrev han på Twitter tirsdag aften.

Nu har han været væk fra den amerikanske udenrigstjeneste i tre år. Og med tanke på de sikkerhedsforanstaltninger, han selv var underlagt hver eneste dag under sine fire år i Danmark, er han chokeret over den »sjuskede« omgang med hemmelige og følsomme oplysninger, som Ukraine-sagen har afsløret.

Demokraterne har indledt en rigsretsproces mod USAs præsident, Donald Trump, da han i et telefonopkald med den ukrainske præsident skal have forsøgt at presse landet til at finde snavs på tidligere vicepræsident Joe Biden og dennes søn, Hunter.

For nyligt er det kommet frem, at flere af præsident Trumps fremtrædende udsendte i Europa har sendt SMSer til hinanden om, hvordan der kunne lægges pres på Ukraines præsident Selenskyj. Tekstbeskederne er blandt andet sendt mellem USAs EU-ambassadør Gordon Sondland, en topdiplomat i Ukraine, Bill Taylor, og Trumps personlige advokat Rudy Giuliani.

Taylor har skrevet, at han fandt det »crazy«, at Trump-regeringen tilbageholdt hundredvis af millioner dollar i militærstøtte til Ukraine mod »hjælp til en politisk kampagne«.

Sondland sagde, at det ikke var tilfældet og bad Taylor om ikke at skrive om emnet igen. Sondland har også skrevet, at planerne om at lægge pres på Selenskyj skulle diskuteres i telefonopkald – ikke tekstbeskeder.

Russerne læser med

Rufus Gifford er rystet over Trumps udsendte.

»Jeg har været væk fra regeringen i tre år, og nu har vi tilsyneladende ambassadører, der chatter (tilsyneladende) hemmeligholdt information til hinanden, hvilket tidligere ville have været utænkeligt.«

»Jeg forstår det bare ikke,« skriver Gifford, der sidste år stillede op til Repræsentanternes Hus for Demokraterne.

Han forklarer, at udenrigstjenestens folk slet ikke bør bruge deres mobiltelefoner til at skrive om arbejde – og da slet ikke om følsomme oplysninger. For som hovedregel må man gå ud fra, at russerne læser med.

»Man går altid ud fra, at russerne (og andre) med stor sandsynlighed læser eller lytter med på alt, du skriver eller siger på en ikke-sikret enhed. (Vi har sikre e-mails og telefoner på vores kontor.)«

I går, tirsdag, skulle Gordon Sondland have vidnet i Kongressen om sin rolle i sagen, men bare timer før den lukkede høring blokerede Det Hvide Hus for den plan. USAs Udenrigsministerium opfordrede Sondland til at blive væk.

EU-ambassadøren har givet udtryk for, at han har SMSer og e-mails om Ukraine, der er blevet indleveret til Udenrigsministeriet, men som ministeriet altså forsøger at tilbageholde for Kongressen. Det er uvist, hvilke oplysninger beskederne indeholder.

Rufus Gifford mener, at det amerikanske folk har ret til at se materialet. For Rusland har allerede adgang til det, frygter han.

»Jeg er ikke i tvivl om, at vores fjender har lyttet og læst materialet, når man overvejer, hvor sjusket han var.«

Demokraterne i Kongressen har nu stævnet Gordon Sondland og kræver, at han skal udlevere dokumenter i sagen senest den 14. oktober og afgive forklaring i sagen den 16. oktober.