»Rue du Brexit« hængt til tørre på de sociale medier

Det er ikke let, hvis man som fransk nationalist vil hylde britiske nationalister ved at navngive en lokalgade »Rue du Brexit«. Det har en ung Front National-borgmester måttet sande.

Julien Sanchez er en af de unge, fremadstormende figurer i Frankrigs højrenationale Front National-parti, og over julen har han tiltrukket sig opmærksomhed i store dele af Europa og er samtidig blevet genstand for en del sarkastiske bemærkninger på de sociale medier.

26. december kunne Sanchez stolt fortælle på Twitter, at byrådet i den sydfranske by Beaucaire, hvor Sanchez er borgmester, med stemmerne 23 mod ni havde besluttet at døbe en hidtil unavngiven vej i byens industrikvarter efter den britiske folkeafstemning om at forlade EU. »Rue du Brexit« skulle vejen nu hedde.

Det sker for at ære det britiske folks beslutning om at forlade EU, forklarer han til den franske avis Le Figaro og understreger, at Beaucaire og dens 15.000 borgere er »euroskeptisk land.« Borgmesteren fortæller videre, at det også handler om at skabe balance, fordi to af de øvrige veje i industrikvarteret er opkaldt efter Robert Schuman og Jean Monnet, der regnes for ledende figurer i skabelsen af det europæiske samarbejde.

Nethumor rammer Sanchez

Men der gik ikke mange sekunder, før Sanchez i den grad blev hængt til tørre på de sociale medier. Rue du Brexit fører nemlig ingen steder hen, men slår blot en bue fra Rue Robert Schuman tilbage til Rue Robert Schuman.

Onlinemediet Mashable har kigget nærmere på reaktionerne på de sociale medier, hvor en person, der hedder Laurent, sarkastisk skriver: »En vej, der slår en cirkel… et smukt perspektiv for fremskridt.«

Brexit-ordet er for engelsk

En anden morer sig over, at Front National måske i virkeligheden er en »føderalistisk trold«, der i al hemmelighed ønsker mere EU og derfor vælger en vej, der kører i ring tilbage til Robert Schuman.

Andre har lagt et luftfoto af vejen i det lidet prangende industrikvarter op på Twitter og konstaterer tørt, at vejen ligger »midt i ingenting«.

Heller ikke alle Front National-tilhængere er begejstrede, fordi Brexit er et engelsk ord, som franske kommuner ikke bør bruge – og da slet ikke til offentlige vejnavne.

Selv fremhæver Julien Sanchez de mange positive reaktioner, han har modtaget – blandt andet fra den officielle britiske »Leave«-kampagne – og han afviser at ændre beslutningen.

»Vi har ikke skabt en Pol Pot-vej eller en Klaus Barbie-vej. Vi har ganske enkelt valgt at hædre et folks suveræne valg,« siger han til Le Figaro med reference til de to kendte torturbødler.

Imens venter briterne stadig på, hvad Brexit egentlig kommer til at betyde for fremtidens forhold til EU. Foreløbigt har premierminister Theresa May gentaget igen og igen, at »Brexit betyder Brexit« uden at komme det nærmere. Det er dog næppe en vej tilbage til Robert Schuman, hun har i tankerne.