Royalt stjernestøv kan sikre borgerligt mandat på Færøerne

Få dage før det danske folketingsvalg besøger Dronning Margrethe Færøernes liberale partileder. Det kan sikre blå blok et borgerligt folketingsmandat fra en færøsk befolkning, der ellers er temmelig uinteresseret i dansk politik.

Dronning Margrethe og Prins Henrik udforsker Koltur under regentparrets seneste besøg på Færøerne i 2010. Det næste besøg 15. juni kan få indflydelse på det danske folketingsvalg, lyder det fra flere sider. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

15. juni slår Dronning Margrethe et smut forbi Færøerne som en del af regentparrets sommertogt. Det lyder måske nok ufarligt og som royal rutine. Men med kun tre dage til afslutningen på det danske folketingsvalg kan besøget risikere at få en noget mere dramatisk betydning.

Dronningen skal nemlig rejse rundt med den færøske lagmand, Kaj Leo Johannesen, der svarer til Danmarks statsminister og repræsenterer det liberale Sambandspartiet. Og det betyder, at det borgerlige parti, der historisk har siddet på det ene af de to færøske folketingsmandater, får massiv positiv medieeksponering.

 

Da kapløbet mellem de to blokke i dansk politik i dag er så tæt, at der i nogle meningsmålinger kun skal et enkelt mandat til at tippe statsministerposten, kan det pludselig blive aldeles afgørende, om det lykkes den nuværende kandidat fra det borgerlige Sambandspartiet at fastholde posten og dermed et ekstra mandat i Lars Løkke Rasmussens blå valgkurv.

I dag ser et andet parti – de venstreorienterede, separatistiske Republikanerne – nemlig ud til at kunne udfordre de borgerlige på magten. Republikanerne har ind til videre meldt ud, at de alene vil pege på den statsminister, der vil give mest mulig selvstændighed til Færøerne. Men det venstreorienterede parti må alt andet lige forventes at bakke op om Helle Thorning-Schmidt (S).

»Jeg er ikke sur over det, for at planlægge sådan et besøg tager lang tid. Men der er rift om pladserne i medierne, og jeg bruger meget i annoncepenge, mens de får en masse gratis reklame,« siger Sjurdur Skaale, der er folketingskandidat for Javnaðarflokkurin, som svarer til Socialdemokraterne på Færøerne.

»Men det er klart, at hvis Sambandspartiet får et mandat med en lille margin, vil nogen spørge, om det var Dronningen, der forærede de borgerlige magten.«
Man kunne jo heller ikke forestille sig, at Dronningen ville spadsere en tur igennem strøget med Helle Thornings-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen dagen før valget, tilføjer den færørske folketingspolitiker. Og netop den pointe fik i går Pernille Rosenkrantz-Theil fra Socialdemokraterne og Per Clausen fra Enhedslisten til at opfordre Kongehuset til at genoverveje besøget for ikke at blive blandet politisk ind i valgkampen.

Lunken interesse

Der er knap 35.000 stemmeberettigede færinger, og mandaterne plejer at ligge uhyre tæt. Ved valget i 1998 var det kun 179 stemmer på Færøerne, der frarøvede Venstres daværende formand, Uffe Ellemann-Jensen, drømmen om at blive statsminister.

I dag har Helle-Thorning-Schmidt også kun flertal, fordi tre ud af fire nordatlantiske mandater støtter den røde blok.

De nordatlantiske kandidaters magt er særlig paradoksal, fordi det er de færreste færinger, der går synderligt meget op i det danske folketingsvalg. Mens 87 pct. stemte ved det seneste lagtingsvalg, forventer man, at blot 58 pct. vil stemme ved folketingsvalget om to uger, der i de lokalesbevidsthed fylder som Europaparlamentsvalgene gør i Danmark.

Alligevel indgår de fire nordatlantiske folketingsmedlemmer fra hhv. Færøerne og Grønland på lige fod med alle andre. De kan deltage i debatter og afstemninger og være tungen på vægtskålen både ved regeringsdannelsen og i den daglige politik.

»Hvis vi var mere ublu, kunne vi have misbrugt vores position til at blackmaile statsministeren,« siger Sjurdur Skaale fra Javnaðarflokkurin. Mens Folketinget ikke lovgiver på Færøerne, hvor han er valgt, har de nordatlantiske medlemmer nemlig direkte indflydelse på dansk indenrigspolitik og skat. I praksis holder de nordiske politikere sig dog ude af rene danske anliggender.

Det lykkedes ikke Berlingske trods gentagne henvendelser at få en kommentar fra Kongehuset på kritikken af deres mulige indblanding i valgkampen, men fremlagt problemstillingen svarede kommunikations- og pressechef, Lene Balleby, i går til Danmarks Radio, at »Regentparret besøger Færøerne efter ønske fra de færøske myndigheder og ser frem til besøget.«

Hun forklarede samtidig, at Kongehuset faktisk har ændret ved planerne for besøget og forkortet togtet, så Dronningen som altid kan modtage Statsministeren umiddelbart efter, at valgresultatet foreligger.