Roms borgmester opgiver at fiske småpenge for millioner op af berømt springvand

Weekendens ballade om det millionbeløb, turister hvert år kaster i Trevi-fontænen i Rom, har taget en ny drejning.

Hvert år fisker italienerne ifølge BBC et millionbeløb i småpenge op fra Trevi-springvandet i Rom. Pladsen i Rom var i oldtiden endestation for en 21 kilometer-lang akvædukt bygget omkring 19 f.Kr. for at levere vand til byens varme bade. Også dengang var der angiveligt et springvand, som dog blev ødelagt. Den nuværende Trevi-fontæne er omkring 300 år gammel. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERTO PIZZOLI

Kaster man en mønt i Trevi-fontænen i Rom, kan man være sikker på engang at vende tilbage til den italienske hovedstad.

Sådan lyder legenden. Men den siger ikke noget om, hvad der skal ske med pengene, når de er sunket til bunds i det 300 år gamle springvand, og det har i weekenden været genstand for en ophedet debat mellem Roms borgmester Virginia Raggi og den katolske kirke.

For det er ikke småpenge, der er tale om, samlet set i hvert fald. Ifølge BBC kan italienerne hvert år fiske 1,5 millioner euro – hvad der svarer til 11,2 millioner kroner – op af springvandet.

Traditionelt er pengene gået til den katolske velgørenhedsorganisation Caritas, der yder hjælp til fattige og folk i nød. Men i weekenden kom det i italienske medier frem, at Roms borgmester Virginia Raggi så en mulighed for at kunne indfri valgløfter ved at kigge dybt i springvandet og bl.a. reparere byens slidte vejnet.

Ifølge BBC lød det i den forbindelse fra Caritas, at en sådan beslutning ville ramme byens fattige hårdt.

»Jeg håber stadig, det ikke er en endelig beslutning,« sagde direktøren for Caritas, fader Benoni Ambarus, ifølge BBC.

Beslutningen om at øremærke pengene fra det berømte springvand til forbedringer af byens slidte infrastruktur er ifølge det britiske medie godkendt i byrådet, og ændringen skulle angiveligt træde i kraft til april.

Men tilsyneladende er fader Benoni Ambarus' bøn blevet hørt. Flere italienske medier, herunder det katolske medie Avvenire, skriver mandag, at Roms borgmester har ændret sin beslutning.

»Pengene vil fortsat stå til Caritas' disposition,« siger borgmester Virginia Raggi ifølge mediet Repubblica.

I weekenden skabte historien om de mange småpenge i Trevi-springvandet stor debat, og mange italienere bad på sociale medier politikerne i Rom om at genoverveje beslutningen.

Virginia Raggi blev borgmester i Rom i 2016 som repræsentant for det EU-kritiske parti Femstjernebevægelsen, der sidste år også dannede regering i Italien.

Den 300 år gamle Trevi-fontæne i Rom er blandt andet kendt for at være det springvand, sangeren Frank Sinatra sang om i filmen »Three Coins in the Fountain« (tre mønter i springvandet, red.) fra 1954.