Romney: Vælt Obama og kom af med sundhedsreformen

Hvis amerikanerne vil have skrottet Obamas sundhedsreform, som tvinger alle borgere til at have en sundhedsforsikring, så skal de stemme på Romney til novembers præsidentvalg. Det er republikanernes våben, efter Højesteret afviste, at »Obamacare« er forfatningsstridigt.

Foto: ALEX WONG

»Når Højesteret ikke gør det, så gør jeg.«

Det var den republikanske præsidentkandidat Mitt Romneys udmelding, efter den øverste retsinstans i USA godkendte præsident Barack Obamas sundhedsreform og dermed afviste, at den er forfatningsstridig.

Afgørelsen er et nederlag for Romney, som havde håbet, at Obamas største politiske præstation har blevet skudt ned. I stedet opfordrer han så vælgerne til at smide Obama af præsidentposten, så han selv kan afskaffe loven, som også kaldes »Obamacare«, igen.

- Vores mission er klar: Hvis vi skal være fri for Obamacare, så er vi nødt til at erstatte præsident Obama, dundrede Romney fra toppen af en bygning i den amerikanske hovedstad.

Også på de sociale medier var det til at se, at republikanerne nu rykker ind med vælgerpåvirkningen. På Twitter indførte de hashtagget #FullRepeal (fuld ophævelse), hvor vælgerne også opfordres til at sætte deres kryds ved Romney.

En meningsmåling fra søndag viser, at de fleste amerikanere er mod loven, som tvinger alle borgere til at købe en sundhedsforsikring. Derfor ligger Obamas modstander også godt ved det kommende valg 6. november. Og demokraterne indrømmer, at deres job med at sælge loven til vælgerne har været for dårligt udført.

Så selv om en dom, som havde erklæret loven at være i strid med forfatningen, ville have give slag til Obama ved valget, kan den nuværende dom blive endnu værre for ham. For det kan bringe den konservative valggryde i kog og sørge for, at Romney når til tops. Republikaneren, som ellers har været upopulær blandt højrefløjsvælgerne, fordi han er mere moderat end traditionelle republikanere.

Mere end 1,5 millioner dollars, knap 9 millioner kroner, tikkede ind til Romneys valgkampagne i timerne efter Højesterets afgørelse, men det vil stadig gå noget tid, før det viser sig, om den kommer til at forme valgkampen, eller om det som forventet bliver de altoverskyggende økonomiske problemer.