Romney-kloner bejler til magtfuld post

Det ligner et opgør mellem tre Romney-kloner om posten som republikanernes vicepræsidentkandidat, vurderer USA-ekspert. Frem for alt vil Romney undgå at gentage Sarah Palin-fejlen.

Favoritten som Mitt Romneys vicepræsidentkandidat er ifølge USA-ekspert Mads Fuglhede Rob Portman fra Ohio (til venstre) Til højre ses den republikanske formand for Repræsentanternes Hus John A. Boehner. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I håb om at samle flere penge ind til sin valgkampagne, vil Republikanernes præsidentkandidat Mitt Romney offentliggøre sin vicepræsidentkandidat inden partiets nationale konvent i august, og ifølge USA-ekspert og ph.d. Mads Fuglede fra Københavns Universitet skorter det ikke på bejlere.

- Kandidater skal sende alle deres personlige papirer ind, hvorefter 20-25 udvælges til en bruttoliste. I næste omgang vurderes det, hvem Romney i det konkrete tilfælde samarbejder bedst med, hvem der kommer fra en vigtig region eller delstat, og hvem der har særligt store fordele. Men i realiteten er der kun fem eller seks kandidater, som Romney tager rigtig seriøst, forklarer Mads Fuglede.

Personligt samspil spiller ind

Han vurderer, at Romney er typen, der foretrækker en kandidat, som kan hjælpe ham med at regere, frem for en kandidat der kan hjælpe ham med at besejre præsident Obama.

- Romney vil vælge en kandidat, som han har det personligt godt med, siger Mads Fuglede, der peger på Ohio-senator Rob Portman som det mest oplagte valg efterfulgt af to dark horses.

- Portman står meget stærkt. De har det godt med hinanden og samarbejdede, da Romney skulle slå Rick Santorum i Ohio ved primærvalgene. Tim Pawlenty og Bobby Jindal (henholdsvis eks-guvernør i Minnesota og guvernør i Louisiana, red.) er også typer, som Romney vil fungere godt sammen med. Fælles for alle favoritterne er, at de ikke afviger meget fra Romney personligt. Portman har dog den fordel, at han kommer fra Ohio, der er en af de stater, som Romney skal vinde for at blive præsident, forklarer Mads Fuglede.

Palin-sporet skræmmer

Han mener, at erfaringerne fra vicepræsident-nomineringen af Sarah Palin i 2008 spiller ind på beslutningsprocessen.

- Det viste, at man skal være grundig. Det er vigtigt at kende kandidaten godt og vælge én, der er blevet testet af offentligheden i et sådant omfang, at man ikke får en kandidat, der kun har få spidskompetencer. Der var for mange områder, som hun ikke mestrede, siger Mads Fuglede.

Sarah Palin ville have været vicepræsident under John McCain, hvis ikke han havde tabt præsidentvalget til Barack Obama for fire år siden.