Romney: Den nye generation skal vinde valget for Republikanerne

Republikaneren Mitt Romney har fredag afvist, at han igen vil forsøge at blive USAs præsident. Tiden er klar til nye, unge kandidater, siger han.

Foto: SHAWN THEW

USA: Den 67-årige republikanske politiker Mitt Romney vil ikke gentage sine to tidligere forsøg på at blive republikanernes præsidentkandidat, og det baner vejen for flere yngre kandidater i partiet. Især tidligere guvernør i Florida Jeb Bush, der kan blive den tredje Bush i Det Hvide Hus, skriver Reuters.

Mange af de republikanere, der tidligere har rejst penge til Mitt Romneys kampagne, er begyndt at se sig om efter andre kandidater, de kan støtte. Og her nævnes Jeb Bush som et oplagt valg, skriver nyhedsbureauet.

Flere medier skrev tidligere fredag, at Mitt Romney, som er tidligere guvernør i Massachusetts, ville meddele sit kandidatur senere fredag. Men det kunne han kort tid efter selv afvise:

»Efter at have overvejet nøje, om jeg skulle stille op til præsidentvalget igen, har jeg besluttet, at det er bedst at give partiets andre ledere muligheden for at blive vores næste kandidat,« sagde Mitt Romney ifølge Reuters.

Den garvede politiker understregede dog, at han er sikker på, at hans hold kunne have vundet den republikanske kamp om at blive partiets kandidat. I en lidt tvetydig melding erklærede Mitt Romney desuden, at han ville have haft den bedste chance for at slå Demokraterne, men at han ikke ønsker at gøre det sværere for en kandidat, der har en bedre chance for at blive valgt.

»Jeg mener, at en fra vores næste generation af republikanske ledere - en der måske ikke allerede er så kendt, som jeg er i dag - en, der endnu ikke har rejst rundt i landet med sit budskab, en, der lige har taget fat - meget vel kan vise sig at være bedre i stand til at besejre den demokratiske kandidat,« sagde Mitt Romney ifølge Reuters.

Jeb Bush anerkender i en skriftlig udtalelse sin partifælles store arbejde.

»Mitt er en patriot, og jeg håber ligesom mange andre, at hans dage med at tjene vores nation og vores parti ikke er ovre,« skriver Jeb Bush.

Nogle af de personer, der har rejst penge for Mitt Romney, har ifølge Reuters udtalt, at de nu er tilbøjelige til at støtte andre potentielle kandidater, herunder den tredje Bush.