Rom sætter sine centurioner fra bestillingen

Bystyret i den italienske hovedstad har forbudt antikke menneskelige statuer. De bandlyste centurioner klager over at blive gjort til syndebuk.

En af de i alt 50 centurioner, som nu er sat fra bestilling, passerer Colosseum. Foto: Filippo Monteforte/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Det var en ulige kamp. Mens centurionerne kun havde plastiksværd og højlydte protester at kæmpe med, kunne betjentene fra Roms kommunale politi udskrive bøder på helt op til 400 euro. Det endte da også med »planmæssigt tilbagetog« for de førstnævnte, da et forbud mod, at »personer i historisk klædedragt« stiller sig op ved turistattraktioner, forleden trådte i kraft.

En mindre hær af romere har i årevis ernæret sig som antikke menneskelige statuer ved bl.a. Colosseum, Pantheon og Trevi-fontænen. Et populært men også problematisk indslag i bybilledet, når turister bliver narret til at tage fotos i selskab med dem og bagefter afkrævet ublu beløb, ofte med intimiderende metoder.

Et rumænsk TV-hold kunne for nylig dokumentere, hvor groft nogle centurioner går til værks, inklusive fremvisning af kønsdele for åben skærm. Når forbuddet mod dem kommer nu, hænger det imidlertid først og fremmest sammen med bystyrets forsøg på at rydde blot en anelse op i den italienske hovedstad forud for den katolske kirkes såkaldte jubelår, der begynder på tirsdag.

Hvilket der er al mulig grund til. Dels er indbyggernes overbærenhed med Roms maleriske forfald og de elendige offentlige serviceydelser tilsyneladende opbrugt. Dels, og især, har råddenskaben i byens politiske institutioner nået et niveau, der overrasker selv de største pessimister.

Optrævlingen af den såkaldte mafia capitale har gennem det seneste år vist, hvordan en uhellig alliance af lokalpolitikere og kriminelle netværk i årevis snyltede på byen. Og som om det ikke var nok, måtte også manden, der afslørede moradset – den nu tidligere borgmester Ignazio Marino – i oktober træde tilbage pga. en række sager om frås og magtmisbrug.

I stedet har centralregeringen sat byen under administration med en særlig udnævnt kommissær i spidsen, der – som for at føje spot til skade – er hentet i Milano. Og det er ham, der har besluttet at sætte centurionerne fra bestillingen.

Kristen barmhjertelighed

»Men hvorfor skal det lige gå udover os, som der er færre end 50 af i hele Rom? Vi kan vel ikke være problemet i en by, der lider fænomener som mafia capitale« siger Ciro, en af de bandlyste centurioner, til avisen La Repubblica.

Han er sammen med en gruppe kolleger mødt op ved Trevi-fontænen for med trusler om »krig« mod myndighederne og højre arme strakt ud i den fra Nazityskland sørgeligt berømte romerske hilsen at protestere mod det nye »regime«. Enkelte blandt dem foretrækker imidlertid at appellere til den kristne barmhjertelighed, der er temaet for det forestående jubelår.

»Pave Frans taler meget om de fattige og arbejdernes rettigheder, men ingen tænker på vores. Jeg har været centurion, siden jeg var 19. Nu er jeg 34 og har en familie at forsørge,« siger Danilo Pascolo og foreslår:

»Hvorfor bliver der ikke bare indført ordnede forhold, hvor vi betaler skat og får en fast løn. Eksempelvis 1.200 euro i måneden.«