Rolex, Rolls-Royce og rumrejse: Ukraines rigeste åbner pengeskabet

Krav om åbenhed tvinger Ukraines politikere til at selvangive deres formuer. Historisk skridt i kamp mod korruption, siger aktivister.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, har selv været presset til at angive detaljer om sine 100 forskellige firmaer. Foto: Mykola Lazarenko Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

428 kilo pengesedler, paladser og en billet til en tur i rummet. Ukrainske politikere, dommere og embedsmænd har for første gang indberettet deres personlige formue til et offentligt register, og det er ikke et syn for sarte sjæle.

410 medlemmer af parlamentet har tilsammen opgivet en kontant formue på 3,15 milliarder kroner, selv om deres officielle månedsløn er på 4.600 kroner.

Det rigeste parlamentsmedlem, Bohdan Dubnevytj, ligger inde med 11,5 millioner dollar og 137 millioner ukrainske hryvna alene i kontanter, fremgår det af det nye register. En sådan bunke pengesedler vejer mindst 428 kilo, ifølge en beregning fra vælgerorganisationen Opora.

Også landets præsident, Petro Porosjenko, har for første gang fremlagt detaljerede oplysninger om sit forretningsimperium med over 100 forskellige firmaer.

Åbenhedsreformen er det seneste af en række tiltag, der skal dæmme op for bestikkelse, magtmisbrug og sort økonomi i det store østeuropæiske land. Den nye lovpakke kræver, at højtstående embedsmænd og folkevalgte hvert år – under strafansvar – opgiver deres formue til det offentligt tilgængelige register.

Foreløbigt er oplysninger om 60.000 personer og kontante værdier for syv milliarder kroner lagt frem. Enorme rigdomme hos politichefer, dommere og politikere har vakt harme i et land, hvor en gennemsnitlig månedsløn ligger på 1.400 kroner.

Blandt de mere usædvanlige værdier i registeret er brilliantbesatte Fabergé-æg, en privat kirke, bunker af Rolex-ure og en billet til et kredsløb om Jorden til 250.000 dollar. Sidstnævnte ejes af borgmesteren i millionbyen Dnjepropetrovsk, Boris Filatov.

Ukraines snart tre år gamle Majdan-revolution var ikke mindst drevet af raseri over det tøjlesløse magtmisbrug, der berigede landets daværende præsident og hans nærmeste.

Det problem er tydeligvis ikke løst. Men åbenhedsreformen er et vigtigt fremskridt i kampen mod korruptionen, siger lederen af Ukraines anti-korruptionscenter, Daria Kalenjuk, til Berlingske.

»Risikoen ved at tage imod bestikkelse vil vokse massivt. Det vil også have valgmæssige konsekvenser, når politikere, der bruger populistiske slagord, får sværere ved at forklare den fattige befolkning, hvor de har deres luksushuse, malerier, smykker og bjerge af kontanter fra,« siger hun

Svagheden er landets vakkelvorne retssystem og et anti-korruptionsagentur, der har nære bånd til præsidentadministrationen.

»Jeg er bange for, at systemet med undersøgelser og retsforfølgelse ikke vil virke,« siger Daria Kalenjuk.