Røgtåge udløser krise mellem Singapore og Indonesien

Fem millioner indbyggere i bystat er ramt af den værste luftforurening nogensinde. Smoggen kommer fra ulovlige skovafbrændinger i Indonesien.

Smoggen skyldes ulovlige skovbrande på den indonesiske ø Sumatra. Det er et årligt problem, der rammer Singapore og nabolandet Malaysia fra juni til september, når store landområder bliver brændt af i Indonesien for at gøre plads til nye plantager. Men i år er situationen værre end nogensinde. Foto: Hafiz Alfarissi/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: I flere døgn har Singapores højhuse været indhyllet i en tæt tåge af røg. Lugten af brændt træ trænger ind alle steder og læger advarer, at forureningsniveauet er til skade for ældre og folk med lungesygdomme. Det er den nye virkelighed i bystaten, hvor borgerne ellers er beskyttet mod forurening af Asiens skrappeste miljølovgivning.

Årsagen skal da også findes mange kilometer uden for Singapores grænser. Smoggen skyldes ulovlige skovbrande på den indonesiske ø Sumatra. Det er et årligt problem, der rammer Singapore og nabolandet Malaysia fra juni til september, når store landområder bliver brændt af i Indonesien for at gøre plads til nye plantager. Men i år er situationen værre end nogensinde.

Forureningsrekord

Singapores forureningsindeks har nu for første gang nogensinde passeret 401. Indekset opgøres sådan, at et niveauet på over 200 betragtes som »meget usundt«, mens en luftforurening på over 300 betragtes som »farligt«. Senere på dagen faldt tallet til 143, hvilket stadig er i kategorien »usundt«. Til sammenligning var det næstværst i 1997, hvor smogniveauet toppede på 226. Singapores premierminister, Lee Hsieng Loong, har advaret, at situationen kan vare ved i ugevis.

»Vi kan ikke forudsige, hvordan problemet udvikler sig, fordi det afhænger af afbrændingerne, af vejret og af vinden. Det kan nemt fortsætte i mindst et par uger og muligvis indtil årstiden ender, hvilket er i september eller oktober,« lyder det advarende fra Lee Hsieng Loong.

Singapores miljøminister har ellers sagt, at intet land eller virksomhed har ret til at forurene på bekostning af menneskers helbred og krævede handling fra den indonesiske regering. Nu er han fulgt sine ord op med at flyve til Indonesiens hovedstad, Jakarta, for at deltage i et hasteindkaldt møde. De to landes regeringer er blevet enige om at øge indsatsen mod afbrændingerne og blandt andet undersøge, hvilke virksomheder der er involveret.

Indonesien har tidligere anklaget udenlandske firmaer, herunder også fra Singapore, for at være ansvarlige for de alvorlige skovbrande. Indtil nu har de indonesiske myndigheder forsøgt at slukke brandene ved at hælde vand ud fra fly og helikoptere.

Satser på regnvejr

Samtidig slås 160 brandmænd med ilden i området, hvor de største brande raser. De har været i gang i døgndrift de sidste to uger. Resultatet har været sparsomt, og til Singapore-avisen Strait Times indrømmer Hadi Daryanto, der er med til at lede det indonesiske slukningsarbejde, at regnvejr er det bedste håb.

»Vi overvejede at lave kunstig regn for at slukke ilden, men det tager to uger. Så vi har besluttet at lade det være op til naturen og bede for, at det sker,« siger han.

På trods af de store udfordringer med at slukke ilden, vurderer Hadi Daryanto, at Indonesien ikke har brug for assistance fra andre lande. Ifølge de lokale vejrudsigter i området er der tidligst udsigt til regn om en uge.