Røde Kors: Syrien er i borgerkrig

Den Internationale Røde Kors Komite kalder nu officielt konflikten i Syrien for en borgerkrig. Det betyder, at internationale humanitære love nu gælder i hele landet.

Nu kalder Den Internationale Røde Kors Komite officielt konflikten i Syrien for en borgerkrig. Her demonstrerer folk i Houla tæt ved Homs mod præsident Bashar al-Assad efter fredagsbønnen den 13. juli. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konflikten i Syrien er en borgerkrig. Det siger talsmanden for Den Internationale Røde Kors Komite (ICRC) i Geneve, Hicham Hassan ifølge AP. Det betyder, at de internationale humanitære love nu gælder i hele landet.

Den Internationale Røde Kors Komite har vurderet, at begge parter i konflikten er under organiseret militær kommando og kontrollerer hver deres territorier, forklarer Arne Vågen, som er katastrofechef i Dansk Røde Kors.

- Det betyder, at begge parter skal respektere krigens regler i forhold til de krigsførende parter, civile og krigsfanger, siger han.

Han henviser til de internationale humanitære love, som giver krigsførende parter ret til at bruge den magt, de finder nødvendig og samtidig giver mulighed for at retsforfølge for krigsforbrydelser, hvis civile eller krigsfanger bliver angrebet, misbrugt eller dræbt.

Udmeldingen fra Den Internationale Røde Kors Komite betyder også, at Røde Kors skal have uhindret adgang til Syrien for at kunne yde humanitær hjælp.

Den Internationale Røde Kors Komite har tidligere kaldt konflikten i Syrien for en væbnet konflikt. Men nu er situationen en anden, forklarer Arne Vågen.

- En borgerkrig er selvfølgelig en eskalering, siger han.

Tidligere har Den Internationale Røde Kors Komite fokuseret på brændpunkterne Idlib, Homs og Hama, men talsmanden Hicham Hassam forklarer, at man nu har vurderet, at volden har spredt sig ud over disse områder.

- Konflikterne har spredt sig til andre dele af landet. Internationale humanitære love gælder i alle områder, hvor der finder konflikter sted, siger han til AP.