Røde Kors nægtet adgang til belejret bydel

Fredag fik hjælpeorganisationer i Syrien adgang til den byen Homs, men de er blevet nægtet adgang til det hårdt ramte Baba Amro-området.

Dette billede viser angiveligt skadede bygninger i Baba Amro i Homs. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom der fredag var udsigt til, at Det International Røde Kors (ICRC) og Syrisk Røde Halvmåne kunne få adgang til det hårdt ramte Baba Amro-område i den belejrede by Homs, er hjælpeorganisationerne endnu ikke kommet frem med medicin og mad.

Det fortæller Dansk Røde Kors’ seniorrådgiver Bjarke Skaanning til Berlingske Nyhedsbureau.

- Vores melding var, at vi havde grønt lys fra de stridende parter om, at de ville holde våbenhvile, så vi kunne komme ind i området. Men det er ikke lykkes at forhandle en aftale igennem, og vi kører ikke ind, når vi ikke kan få lovning på, at der er våbenhvile.

- Men vi forhandler fortsat om at komme ind i Baba Amro i morgen. Situationen er alvorlig, og der er akut behov for, at vi kommer ind, siger Bjarke Skaanning.

Hjælpeorganisationerne er allerede inde i byen Homs, hvor de leverer mad og hygiejneartikler til befolkningen, mens lastbiler og ambulancer til Baba Amro-området står parkeret på ubestemt tid.

- Vi håber, at de stridende parter generelt vil holde våbenhvile to timer om dagen, så vi kan forbedre den humanitære situation for de civile, der er fanget i kampen. Vi har både lastbiler med mad, vand, pulvermælk og hygiejneartikler på vej og ambulancer, der kan give den hospitalshjælp, der er nødvendig, siger Bjarke Skaanning.

»Forfærdelige billeder«

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, har rettet en dybfølt opfordring til de syriske myndigheder, om at give ICRCs konvoj med nødshjælp adgang til Baba Amro.

- Billederne, vi har set fra Syrien, er grusomme. Det er fuldstændigt uacceptabelt, utåleligt. Hvordan kan et menneske klare... sådan en situation? Det bekymrer mig virkeligt. Jeg bliver virkeligt berørt af at se, hvad der finder sted, siger Ban Ki-moon til Reuters.

- Al vold må ophøre. Jeg opfordrer virkeligt de syriske myndigheder til at stoppe volden og give den humanitære hjælp adgang, siger han.

Torsdag kom FNs Sikkerhedsråd med et sjælden fælles opråb til Syrien, da Rusland og Kina sammen med det øvrige sikkerhedsråd udstrykte »stor skuffelse« over, at landet ikke gav FNs humanitære chef, Valerie Amos, tilladelse til at rejse ind i Syrien.

Røde Kors har tidligere vurderet, at der er mellem 3.000 og 5.000 civile tilbage i Baba Amro, hvor der normalt bor 100.000. Resten er flygtet i løbet af den seneste måned.