Røde Kors er klar til orkanen Tomas

Nødhjælpspakker, sms’er og plastikposer til de vigtigste ejendele skal hjælpe de over en million haitianere i teltlejrene gennem den tropiske storm.

Premio Samdi, der bor i telt efter jordskælvet, gør klar til, at orkanen Tomas rammer Haiti. Seneste meldninger tyder dog på, at det plagede land undgår katastrofen. Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARDO MUNOZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske bliver beredskabet slet ikke nødvendigt. Men Røde Kors har de seneste dage forberedt sig på, at de store teltlejre i Haiti kunne blive ramt af orkanen Tomas.

I skrivende stund ser det heldigvis ud til, at det hårdt ramte land går fri af det værste. Men meteorologerne forudser stadigvæk dårligt vejr og omkring 150 mm regn i løbet af et døgn.

- Faktisk har vi forberedt os lidt på orkaner, lige siden Haiti blev ramt af jordskælvet i januar. For vi ved, at landet ligger udsat, siger nødhjælpskoordinator i Dansk Røde Kors, Lisbet Elvekjær.

Røde Kors har nødhjælp klar til at dele ud til 17.000 familier, og der er hjælp på vej til yderligere 8.000 familier. Og bliver Haiti ramt af en orkan, står otte internationale katastrofeteams stand by og klar til at rykke ud.

Røde Kors i Haiti har et omfattende kartotek med mobilnumre, for når folk modtager nødhjælp, bliver de registreret, og har de en mobiltelefon, får Røde Kors nummeret.

- Og så får folk hurtigt en sms med information f.eks. om hygiejne i forbindelse med udbruddet af kolera og nu også i forbindelse med risikoen for at blive ramt af orkan. Teltlejrenes beboere har bl.a. fået at vide, at de skal være klar til at rykke til højereliggende områder, fordi der er varslet en masse regn, som vil oversvømme lejrene, siger Lisbet Elvekjær.

Røde Kors har også delt plastikposer ud, så folk kan sikre, at deres papirer og andre vigtige ejendele ikke bliver ødelagt af vand. Også ekstra presenninger, søm og reb ligger klar, når uvejret rammer fredag.