Røde Kors advarer om humanitær katastrofe i bosnisk lejr

Folk sover i mudder i frostvejr og over halvdelen har brug for lægehjælp. Røde Kors slår alarm om migrantlejr.

Ikke rindende vand, ingen elektricitet, utætte, overfyldte og mugne telte, ingen brugbare toiletter. Forholdene i Vucjak-lejren i Bosnien, hvor der i øjeblikket bor 700 personer, er alarmerende ifølge Den Internationale Røde Kors-Komité. Elvis Barukcic/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Situationen i en teltlejr for migranter og flygtninge i Bosnien er ved at udvikle sig til en humanitær katastrofe.

Det skriver Den Internationale Røde Kors-Komité (ICRC) i en pressemeddelelse torsdag.

Forholdene i Vucjak-lejren, der kaldes »Junglen«, er alarmerende, lyder det fra organisationen.

Mandag lukkede myndighederne for vandet, så beboerne nu må tigge vand i de nærmeste huse. Der er ingen elektricitet, teltene er utætte, mugne og overfyldte, og der er ingen brugbare toiletter.

Der er ingen lægehjælp til mennesker med ubehandlede knoglebrud, og omkring 70 procent af beboerne har fnat, siger ICRC.

»Disse stakkels mennesker sover i mudderet, de er seks mennesker om ét tæppe i temperaturer, der falder til under frysepunktet om natten. Mindst halvdelen af dem har brug for lægehjælp, og mange har ikke engang sko,« siger Røde Kors' operationschef i Bosnien, Indira Kulenovic.

Der er kun fem frivillige fra bosnisk Røde Kors til at hjælpe alle lejrens indbyggere. De skal yde førstehjælp og sørge for mad hver dag til alle beboere.

»Saniteten og hygiejnen er alarmerende. Jeg ved ikke, hvordan de kan sove. Folk burde ikke bo her, det burde lukkes,« siger Adnan Kurtagic, en af de frivillige i lejren.

I sidste uge var der nogle dage 2500 mennesker i lejren, men på nuværende tidspunkt deler 700 mennesker de 80 telte.

ICRC opfordrer til, at alle beboere overflyttes til andre steder, der lever op til en grundliggende humanitær standard.

Bihac-regionen huser et sted mellem 6000 og 7000 migranter i alt, siger en embedsmand i det bosniske indenrigsministerium til nyhedsbureauet AFP.

Der kommer omkring 150 nye til hver aften med tog fra Bosniens hovedstad, Sarajevo. Men samtidig er der andre, der forlader lejrene og sætter kursen mod den kroatiske grænse i et forsøg på at komme ind i EU.

/ritzau/