Rød-grønne fører i svensk exitpoll

En exitpoll fra svensk tv viser valgsejr til Socialdemokraterne og de rød-grønne, markant fremgang til Sverigesdemokraterne og en plads til feministerne.

Ifølge en exitpoll fra svensk tv, står regeringsmagten i Sverige til at skifte. De Rød-grønne partier har godt nok ikke flertal alene, men står til at få flere stemmer end Alliansen af de fire borgerlige partier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Står en exitpoll til troende, skifter regeringsmagten i Sverige.

Socialdemokraterne, Miljöpartiet og Vänsterpartiet er klart større end den borgerlige blok, selvom de ikke mønstrer et flertal alene.

Det fremgår af den exit-poll, den såkaldte VALU (Valgstedsundersøgelse, red.), som Sveriges TV offentliggjorde kort efter, at valgstederne lukkede kl. 20.

Ifølge undersøgelsen, der er baseret på interviews med 12.909 vælgere, der er blevet interviewet uden for mere end 100 valglokaler, står de Rød-Grønne partier til at få 44,8 pct. af stemmerne, mens den siddende regering, de fire borgerlige partier i Alliansen, står til sammenlagt 39,7 pct. af stemmerne.

Statsminister Fredrik Reinfeldts parti Moderaterne står til en markant tilbagegang på næsten 8 pct.

Fremgang til Sverigesdemokraterne

Som mange meningsmålinger frem mod valgdagen har antydet, ser Sverigesdemokraterne ud til at høste en markant fremgang.

Ifølge SVTs exitpoll er det mere end hver tiende svenske vælger, der har sat sit kryds ved partiet, nemlig 10,5 pct. Hermed står partiet til næsten at fordoble sin vælgertilslutning.

Sverigesdemokraternes partisekretær Björn Söder er ikke overraskende begejstret for målingen:

»Det ser meget positivt ud for Sverigesdemokraterne. Vi plejer at blive undervurderede i sådanne målinger, så vi er meget positive,« siger han til SVT.

Feministerne lige på grænsen

Et andet parti, der har været i fokus i valgkampen, er Feministisk Initiativ (FI), der ikke tidligere har siddet i Riksdagen, men som i maj fik valgt et medlem til Europaparlamentet.

Ifølge valgstedsundersøgelsen står partiet til at få 4 pct. af stemmerne, hvilket lige præcis betyder en plads i den folkevalgte forsamling. I Sverige ligger spærregrænsen nemlig på 4 pct. af stemmerne.

Tallene skal dog tages med et vist forbehold. Ifølge SVTs valganalytiker er den statistiske usikkerhed i exitpoll'en så tilpas stor, at det er for tidligt at slå fast, om Feministisk Initiativ er inde eller ude.

SVTs exitpoll - den såkaldte VALU - ser således ud:

Vänsterpartiet: 6,6 pct. ( +1,0)
Socialdemokraterna: 31,1 pct. ( +0,4)
Miljöpartiet: 7,1 pct. (-0,2)
Centerpartiet: 6,5 pct. (-0,1)
Folkpartiet: 6,0 pct. (-1,0)
Kristdemokraterna: 5,0 pct. (-0,6)
Moderaterna: 22,2 pct. (-7,9)
Sverigedemokraterna: 10,5 pct. (+4,8)
Feministiskt initiativ: 4,0 pct. (+3,6)
Øvrige: 1,0 pct. ( +/-0,0)