Rockstjerner støtter NGO-skib i Middelhavet

Mens EU beskylder de humanitære redningsskibe i Middelhavet for at samarbejde med menneskesmuglerne i Libyen skruer det britiske rockband Coldplay op for støtten til en af NGO´erne.

Chris Martin og resten af det britiske rockband Coldplay støtter NGO´ernes redningsarbejde i Middelhavet økonomisk. Her er det Chris Martin under en koncert torsdag aften i Hamborg. AFP PHOTO / Ronny HARTMANN Fold sammen
Læs mere
Foto: RONNY HARTMANN

De britiske rockstjerner i bandet Coldplay har indspillet et nyt nummer, og overskuddet bliver doneret til den maltesiske NGO Moas og organisationens redningsarbejde i Middelhavet ud for Libyens kyst.

Det har MOAS - Migrant Offshore Aid Station - netop offentliggjort. Det nye nummer hedder »Aliens« og handler om mennesker på flugt.«

»Sangen og videoen fokuserer på, hvad det det vil sige at være tvunget til at forlade hus og hjem og lede efter et bedre sted at leve,« fortæller Chris Catrambone, medstifter af Moas.

»Coldplays musik er et wake-up call til verden og henleder opmærksomheden på migranternes og flygtningenes skæbne,« fastslår Chris Catrambone i en pressemeddelelse.

Protektor

Coldplay har gennem et stykke tid været protektor for MOAS, som er af de humanitære organisationer, som især mistænkes for at stå i ledtog med menneskesmuglerne. Mistanken er i første omgang opstået i Italien, hvor de titusindvis af migranter og migranter, der samles op på åben hav sejles til, og nu bakker resten af EU op om kritikken af de humanitære redningsskibe.

For et par måneder siden fastslog chefanklageren i den sicilianske by, Catania, at han har beviser for, at der er direkte kontakt mellem nogle af NGO´erne og menneskesmuglerne. Over for avisen La Stampa pegede Carmelo Zuccaro blandt andet på »telefonopringninger fra Libyen til nogle af de her NGO´er.«

Ifølge chefanklageren er hans anklage ikke rettet mod Red Barnet og Læger uden Grænser.

»Men det er en anden snak med hensyn til NGO´er som den maltesiske MOAS og de tyske NGO´er,« sagde chefanklageren dengang.

Han har dog indtil videre ikke rejst en sigtelse.

EU vil kontrollere

Alligevel besluttede EU-landenes regeringer torsdag at skærpe overvågningen med NGO-skibene og udarbejde et sæt retningslinier for deres redningsarbejde.

Herhjemme har Venstre understreget, at den økonomiske støtte til NGO´erne bør bortfalde, mens Moas og de andre NGO´er kategorisk afviser, at de har noget som helst med menneskesmuglerne at gøre.

Organisationerne kritiseres også for at placere deres skibe så tæt på Libyens kyst, at de virker som en magnet for migranter og flygtninge, der bruger det krigshærgede nordafrikanske land som transitland mod Europa.

Men NGO´erne forsvarer sig med, at endnu flere folk vil drukne, hvis de trækker deres skibe længere væk fra den libyske kyst. Vi ligger blot dér, hvor EU's egne redningsskibe lå tidligere, indtil det for et par år siden blev besluttet, at de skal patruljere adskillige sømil længere væk fra Libyen.