Robotkok overtager bøfstegning i burgerkæde

Burgerkæden CaliBurger vil fremover lade robotten Flippy stå for at tilberede bøfferne. Det sker midt i en bitter kamp om højere mindsteløn, som, kritikere mener, vil føre til omfattende tab af job i fastfood-branchen.

Flippy har travlt i køkkenet i selskab med en menneskekollega. Foto: Miso Robotics Fold sammen
Læs mere

Tilberedning af burgerbøffer er næppe blandt de job, som særligt mange betragter som selvudviklende eller særlig spændende. Fremover er det da heller ikke sikkert, at det kommer til at være mennesker, som varetager den funktion i burgertilberedningen.

Den amerikanske burgerkæde CaliBurger, der er grundlagt i USA med en mission om at lave californiske burgere, og siden har spredt sig til 11 andre lande, sætter nu robotter til at tilberede bøfferne i kædens restauranter.

Flippy, som robotten hedder, kan selv forme og overvåge bøfferne og sørge for at anmode om hjælp, når der kræves et menneske til eksempelvis at tilføje ost eller andet.

Flippy blev til, efter at firmaet Miso Robotics, som CaliBurger er medejer af, sendte sine medarbejdere ud at arbejde på en af restauranterne, som på den baggrund designede robotten.

I løbet af de næste to år vil CaliBurger indføre den beredvillige burgerobot på 50 af kædens restauranter i Californien.

»Vi fokuserer på at bruge kunstig intelligens og automatisering til at hjælpe i en række af de mere problematiske steder i tilberedelsesprocessen. Det er de kedelige, beskidte og farlige ting ved grillen, frituregryden og ting som at hakke løg. Ideen er at hjælpe restauranterne med at forbedre madkvaliteten og sikkerheden uden at man behøver redesigne hele køkkenet,« udtaler firmaets direktør David Zito til Techcrunch.

Udsigt til massivt jobtab

Caliburger har ikke selv koblet introduktionen af robotterne til en heftig debat om en forhøjelse af mindstelønnen, som for tiden foregår i USA.

I flere stater kæmper aktivister og fagforeninger for en mindsteløn på 15 dollar i timen – godt 100 kroner. Til sammenligning har Californien nu en mindsteløn på ti dollar, hvilket er blandt det højeste i landet.

Den tidligere chef for McDonalds USA Ed Miso mener imidlertid, at mindsteløn og robotter vil føre til massivt tab af job i fastfoodbranchen.

»Jeg var til branchemessen National Restaurant Show, og hvis man ser på de robotter, der er på vej til restaurationsbranchen, så er det billigere at købe en robotarm til 35.000 dollar, end det er at ansætte en medarbejder, som er ineffektiv til 15 dollar i timen, til at putte pomfrittes i poser. Det er meget destruktivt og vil føre til jobtab over hele landet på en måde, som ingen har forestillet sig,« udtalte han i maj 2016 til Fox Business.

I USA er McDonalds i fuld gang med at indføre udstrakt selvbetjening i alle kædens 14.000 restauranter, hvor kunderne fremover får mulighed for at bestille deres mad via touchscreens i stedet for at tale med en med­arbejder.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!