Rival vil ikke acceptere genvalg af Gambias præsident

Gambias valgkommission erklærer Barrow for vinder af præsidentvalg med stort forspring til nærmeste kandidat.

Tilhængere af Gambias præsident, Adama Barrow, jublede i hovedstaden Banjuls gader, efter at de første delresultater fra præsidentvalget viste en klar føring til ham. Sent søndag blev han officielt erklæret som vinder af valget. Zohra Bensemra/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gambias siddende præsident, Adama Barrow, er genvalgt med omkring 53 procent af stemmerne ved lørdagens præsidentvalg i det lille vestafrikanske land.

Det meddeler valgkommissionen i landet sent søndag aften ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Hans nærmeste rival, den politiske veteran Ousainou Darboe, fik omkring 28 procent af stemmerne.

Darboe afviser sammen med to andre kandidater at acceptere resultatet. Det begrunder de med »problemer ved valgstederne« uden at uddybe det nærmere eller fremlægge beviser på eventuelle uregelmæssigheder i form af stemmefusk.

»Demokratiet har talt. Jeg er den heldige person, som I har valgt. Jeg vil bruge alle kræfter på at gøre Gambia til et bedre sted for alle,« siger den 56-årige Barrow til tilhængere ved en valgfest.

Lørdagens afstemning var den første i 27 år uden deltagelse af den tidligere præsident Yahya Jammeh, der blev tvunget i eksil i Ækvatorial Guinea, efter at han 2016 nægtede at acceptere et nederlag til Adama Barrow.

Jammeh kom til magten i Gambia ved et kup i 1994. Hans 22 år ved magten i landet med 2,5 millioner indbyggere var kendetegnet af tortur og drab på politiske modstandere.

Lørdagens valg forløb fredeligt, hvilket af mange i Gambia ses som en sejr for demokratiet og et endegyldigt farvel til de problemfyldte år under Jammeh, skriver AFP.

I modsætning til de mange år under Yahya Jammehs brutale styre og hans frygtede hemmelige politi gik folk på gaderne i hovedstaden Banjul søndag aften uden frygt for at fejre valgets udfald.

Men selvom Jammeh fortsat er i eksil, så hænger hans skygge stadig over Gambia, skriver mediet France 24.

Han har fortsat betydelig politisk opbakning i landet, hvor støtter har presset på for, at han kan vende hjem fra sit eksil.

Det har været et centralt tema under valgkampen sammen med spørgsmålet om, hvordan myndighederne skal respondere på de mange påståede forbrydelser under hans styre - herunder voldtægt, brug af dødspatruljer og statssanktionerede heksejagter.

Præsident Adama Barrow har oprettet en kommission, der undersøger beskyldninger om overgreb under Jammehs tid ved magten.

Torsdag anbefalede kommissionen, at der rejses tiltale mod de ansvarlige.

»Det må føre til retsforfølgelse. Yahya Jammeh stod i spidsen for det hele og skal holdes juridisk ansvarlig,« siger menneskeretsaktivisten Mariama Jobarteh ifølge France 24.

/ritzau/