Risikoen for skovbrande stiger i Sverige efter varm påske

Svenske myndigheder advarer indbyggere og tilrejsende mod at bruge åben ild i tørre skovområder.

I den rekordvarme sommer sidste år blev Sverige ramt af flere voldsomme skovbrande. Nu øger myndighederne brandrisikoen efter en varm påskeuge. Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Stockholm. Det har været en varm påske - også i Sverige.

Det har nu fået de svenske myndigheder til at forhøje risikoniveauet for skov- og naturbrande i flere dele af det sydlige Sverige.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Ifølge Sveriges meteorologiske institut, SMHI, har de varme temperaturer over det seneste stykke tid kombineret med udebleven nedbør skabt en højere risiko for brande i det tørre landskab i særligt Skåne, Halland, Blekinge og Småland.

Det har medført tørre græs- og markarealer samt skovbund, siger SMHI.

Søndag udbrød der blandt andet en kraftig skovbrand i et markområde ved landsbyen Ramsö nær Karlskrona, ligesom brandvæsen har måttet rykke ud til flere småbrande i regionen over weekenden.

SMHI har søndag udvidet risikozonen til også at omfatte dele af regionen Svealand.

- Det er tørt overalt i disse områder. Så der er en høj risiko, siger Maria Svedestig, meteorolog ved SMHI, til TT.

Hun påpeger, at man i øjeblikket arbejder tæt sammen med brandmyndighederne.

- I det sydlige Sverige er der ikke udsigt til større mængder nedbør i de kommende dage, så brandrisikoen kan sprede sig nordpå, slutter hun.

Der er dog en mulighed for, at vejret kan skifte omkring onsdag, hvor der kan falde regn. Det ville i givet fald mindske brandrisikoen.

Men i slutningen af ugen kan temperaturerne stige igen - i dele af Götaland kan man opleve temperaturer på mellem 20 og 25 grader i næste weekend.

Myndighederne opfordrer folk til at udvise forsigtighed, hvis man tænder bål eller grill i nærheden af tørt græs.

Sidste sommer blev Sverige ramt af en stribe af voldsomme skovbrande, og der var i store dele af landet påbud mod optænding udendørs.

Samme påbud gjorde sig gældende i dele af Danmark.

/ritzau/