Rio de Janeiro forbereder massevaccination mod gul feber

Efter at 113 mennesker i Brasilien er døde af gul feber, vil Rio de Janeiro vaccinere samtlige indbyggere.

A woman works on the productio
Ifølge regeringen i Rio de Janeiro skal alle indbyggere være vaccineret mod gul feber inden udgangen af året. Det vil kræve 12 millioner vacciner. Reuters/Ricardo Moraes Fold sammen
Læs mere

I den brasilianske delstat Rio de Janeiro planlægger myndighederne at vaccinere samtlige indbyggere mod gul feber. Det sker som reaktion på et udbrud af den farlige virussygdom, der har kostet 113 mennesker i Brasilien livet.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Selv om der ikke er registreret nogen tilfælde af gul feber i Rio de Janeiro, så ligger delstaten klos op af Minas Gerais, Espírito Santo og São Paulo, hvor folk er døde af sygdommen.

- Målet er at udvide strategien for vaccination som en forebyggende foranstaltning, oplyser sundhedsministeriet i Rio de Janeiro i en erklæring.

Ifølge regeringen i delstaten skal alle indbyggere være vaccineret mod gul feber inden udgangen af året. Det vil kræve 12 millioner vacciner, hvoraf de tre millioner allerede er bestilt.

Brasiliens sundhedsministerium oplyser, at gul feber, der bæres af myg, er blevet bekræftet i 352 tilfælde. Andre 915 tilfælde er endnu ved at blive undersøgt.

113 mennesker er indtil videre blevet bekræftet døde som følge af sygdommen. 104 andre dødsfald undersøges, oplyser myndighederne.

Gul feber forekommer i store dele af Afrika og Syd- og Mellemamerika, og sygdommen er i familie med denguefeber og zikavirus. Det er den samme myg, der kan bære de tre sygdomme fra menneske til menneske.

Der er omkring 200.000 tilfælde af gul feber på verdensplan om året.

De fleste bliver raske, men omkring 15 procent af de syge får efter en kort bedring et tilbagefald og udvikler gulsot som tegn på leverbetændelse.

Leverbetændelsen giver hud og øjne et gulligt skær - deraf navnet gul feber.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, iværksatte i august sidste år en kriseoffensiv mod sygdommen i Afrika, efter at et udbrud i Den Demokratiske Republik Congo og Angola havde kostet 400 mennesker livet.

/ritzau/