Rigmanden, der fægter med fortiden

Med en arrig YouTube-video har mediemogulen Alisjer Usmanov kastet sig hovedkulds ind i et opgør om korruption i Ruslands øvre luftlag. Det kan give bagslag.

Foto: Sergei Karpukhin/Reuters Fold sammen
Læs mere

Videooptagelserne har vist helt nye sider af Alisjer Usmanov.

Den 63-årige, russiske mangemilliardær lever normalt en tilbagetrukket tilværelse. Han regnes for Ruslands femterigeste mænd med et forretningsimperium, der strækker sig fra tungindustri til tech-selskaber.

Han lægger heller ikke skjul på sine gode forbindelser til de russiske magthavere i Kreml. Men den erfarne magnat har gennem en lang karriere omhyggeligt – og måske klogeligt –undgået at blande sig i landets eksplosive politiske magtkampe.

Altså indtil nu.

For på det seneste har Alisjer Usmanov overraskende fået hovedrollen i et YouTube-transmitteret opgør mellem de regeringstro kræfter og den klemte russiske opposition.

»Jeg spytter på dig,« hvæsede den ellers stilfærdige Usmanov i en videotale henvendt til den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj.

På videoen, der nu er blevet set 1,5 millioner gange, sidder Usmanov tilbagelænet i salonen på sin luksusbåd »Dilbar«, mens han kyler det ene skældsord efter det andet efter Navalnyj.

»Jeg spytter på dig igen,« fortsatte rigmanden sin tirade få dage efter i endnu et videoindlæg, hvor han annoncerede en retssag mod den fremtrædende Putin-kritiker.

Årsagen til Usmanovs spruttende vrede skal også findes på YouTube.

I en 50 minutter lang video offentliggjort i foråret beskyldte Aleksej Navalnyj den russiske premierminister for at stå i spidsen for et ejendomsimperium, der ifølge Navalnyj bygger på bestikkelse fra blandt andre Usmanov.

Navalnyjs video er i skrivende stund blevet set over 21 millioner gange. Den dannede dermed bagtæppe for en serie store demonstrationer mod korruption i slutningen af marts.

Blev rig på plastikposer

Men det var tilsyneladende Navalnyjs sidebemærkning i videoen om en gammel dom mod Usmanov for »bedrageri eller voldtægt«, der fik ham op i det røde felt.

Få detaljer er kendt i den gamle sag, men sandt er det, at Usmanov afsonede seks års fængsel for blandt andet bedrageri tilbage i sovjettiden. Selv siger han, at han var offer for en korrupt dommer, og at beskyldningerne om voldtægt er frit opfundne. I 2000 gav Usbekistans højesteret ham ret med 20 års forsinkelse, da den formelt annullerede dommen.

Siden har Usmanov hyret advokater og PR-firmaer, der har forsøgt at redigere oplysninger om dommen ud af den engelsksprogede Wikipedia.

Usmanov har dermed også kastet sig ud på en anden og langt sværere mission. Med sine videoindlæg forsøger han at tage livtag med den udbredte overbevisning, at landets rigmænd – og politikere – ikke er kommet ærligt til deres luksuriøse livstil.

»Jeg har købt alt, hvad jeg ejer, inklusive min dejlige båd og mit fly, fordi jeg lever lykkeligt, modsat dig,« siger Usmanov i videoen til Navalnyj.

Usmanov lagde grunden til sin formue på produktion af plastikposer i de kaotiske år efter Sovjetunionens sammenbrud. Senere fik han en central rolle i den statslige gassektor og i stålindustrien, før han købte en majoritetspost i det russiske svar på Facebook, Vkontakte, og i den russiske avis Kommersant.

Med ejerposterne i mediebranchen, hvor han fyrede de lidt for kritiske redaktører, udbyggede Usmanov sin alliance med magthaverne. Den blev styrket med opkøb af dyrebar, russisk kunst, som han har doneret til russiske museer. Kreml har tildelt ham Fædrelandets Fortjenstmedalje for indsatsen.

Men i den politiske debat har videoduellen på det seneste overskygget alt andet.

Usmanov har en fortid inden for fægtesporten, men valget af en duel med Navalnyj er uhørt set fra det officielle Rusland. I Kreml og det regerende parti har den faste strategi været aldrig at nedlade sig til at kommentere på oppositionens kritik eller på nogen måde anerkende Navalnyjs eksistens.

Men det gjorde Usmanov. Dermed indvarslede han »den første rigtige politiske debat mellem Ruslands herskere og oppositionen i de seneste 15 år,« skriver redaktøren af The Moscow Times, Mikhail Fisjman, i en analyse.

Usmanov vandt første runde, da domstolen i denne uge beordrede Navalnyj af fjerne videoen fra sin blog – hvilket Navalnyj nægter.

Men sejren kan blive dyrekøbt. Duellen har – ti måneder før præsidentvalget – givet Navalnyj en drømmemodstander, der med vredesudbrud fra en lystyacht fremstår som indbegrebet af den elite, som hans tilhængere foragter. Indtil videre har retssagen blot fået genstanden for striden – den 50 minutter lange korruptionsvideo – til at gå viralt endnu engang.